14.1.2013

Saisinko lisätietoa löytämästämme pienoisteatterista?

Panoraamakuva, jonka mitat ovat noin 30x40 cm.

Hahmo tai sivukuva, joka on noin 30 cm korkea.

Löysimme erään kartanon ullakolta ”pienoisteatterin” johon kuuluu vaihdettavia panoraamoja, hahmoja jne. Kuvat ovat painettuja ja mahdollisesti akvarelliväreillä maalattuja. Olisin kiinnostunut saamaan lisätietoa kyseisestä lelusta. ”Teatteri” kuuluu erään kartanon irtaimistoon ja oletan että se on vuosisadan alusta.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Kuvien ja antamiesi tietojen perusteella uskoisin, että kyseessä on Keski-Euroopasta peräisin oleva ns. kotiteatteri (käytetty myös nimiä pikkuteatteri, perheteatteri).

Nukketeatterin esittäminen oli Keski-Euroopassa yleistä ajanvietettä kodeissa ja kouluissa 1850-luvulta 1920-luvulle, jolloin nukkia suunnattiinkin yhä enemmän lapsille. Tätä ennen nukketeatteri oli enemmän aikuisille suunnattua. Näitä kotiteattereita valmistettiin mm. Tšekissä, Saksassa, Itävallassa ja Ranskassa. Valmistus oli tiettyinä aikoina jopa massatuotantoa, niin suosittuja ne olivat.

Kotiteattereissa esitettiin klassikkonäytelmiä ja ensimmäinen niitä varten kirjoitettu kansansatuihin perustuva satunäytelmä julkaistiin vuonna 1887. Vuosisadan vaihteessa useat tunnustetut kuvataiteilijat suunnittelivat nukkeja ja lavasteita kotiteattereihin ja teatterit olivat taiteellisesti ja teknisesti hyvin korkeatasoisia. Hienoimmissa malleissa oli jopa sähköt, jolloin saatiin näyttämölle valo ja kulissit liikkuivat!  Kaiken kaikkiaan tämä vaihe nukketeatterin historiassa on ollut tärkeä, sillä kotiteattereiden avulla nukketeatterista tuli enemmän koko perheelle suunnattua ja paljon tunnetumpaa.

Suomeen näitä kotiteattereita kulkeutui Keski-Euroopan matkoilta lähinnä porvarisperheisiin lapsille lahjoiksi. Teatterissa saattoi olla useita vaihdettavia taustoja eli fondeja ja sivukulisseja sekä erilaisia hahmoja. Paperiset kulissit olivat usein hyvinkin korkeatasoisia. Näiden tietojen valossa saattaisi hyvinkin olla niin, että kartanoon on joku tuonut Euroopan matkoiltaan lapsille tuliaisiksi suositun kotiteatterin.


Lähteet:
The World of Puppets Yesterday and Today, Museum of Puppetry in Chrudim 1997.
http://www.puppets.cz/en/

Kommentit (1)

Anu Kehusmaa kommentoi:

Jos haluat nähdä kokonaisen pienoisteatterin nukkeineen, sellainen löytyy Haminan kaupunginmuseosta (mahdollisesti se on vielä esilläkin), joka on niin ikään peräisin eräästä kaupungin lähellä olevasta kartanosta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia