25.1.2013

Mistä tulee nimitys röllipaikka?

Useissa teattereissa on katsomossa epävirallisia paikkoja, jotka eivät ole myynnissä. Alalla olevat osaavat kysyä näitä ns. röllipaikkoja loppuunmyytyihin esityksiin päästäkseen. Mistä tulee nimitys röllipaikka?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Röllipaikka on teatterialalla toimiville melko tuttu ilmaus, mutta sen alkuperästä tuntuu olevan liikkeellä erilaisia versioita.

Röllipaikka-nimitys on saattanut tulla englanninkielisestä lausahduksesta Restricted Limited View (erittäin rajoitettu näkyvyys), eli paikka katsomossa, jota ei voida myydä asiakkaille huonon näköyhteyden vuoksi. Ilmaisun lyhenne RLV olisi sitten suomalaisten suussa muotoutunut sanaksi rölli.

Rölli-sanasta tulee tietysti mieleen tuttu hahmo eli Rölli-peikko, jonka pohjalta ilmaus saattaisi myös olla syntynyt. Röllipaikka voisi viitata siihen, että "peikot" (vrt.kantapeikko) hiipivät valojen jo laskiessa katsomon viimeisille vapaille paikoille tai varsinaisen katsomon lisäksi "pöpelikköön" eli hieman huonommin sijoitetuille paikoille. Mutta kumpi on ollut ensin; röllipeikko vai röllipaikka?

Röllipaikka ilmaisuna on suhteellisen uusi ja versioita alkuperälle löytyy varmasti useita.

Vastaanotamme tähän kysymykseen mielellämme lisää tietoa ja kommentteja, ehkä röllipaikkojen salaisuus vielä selviää!

Kommentit (3)

Tieto- ja kuvapalvelu kommentoi:

Teatterimuseo sai asian tiimoilta yhteyden näyttelijä Allu Tuppuraiseen:

Tuppurainen kommentoi, ettei ole koskaan edes kuullut nimistystä "röllipaikka"! Hän oli 13-14-vuotiaana kuullut naapurin mummon puhuvan jollekin tytölle, että pihan pimeisiin liitereihin ei kannata mennä, siellä voi olla "röllejä". Sana oli jäänyt mieleen ja siten tullut myös peikkohahmon nimeksi.

Tomi Tirranen kommentoi:

80-luvulla Ryhmiksellä meni niin hyvin, että esitykset olivat miltei järjestään loppuunmyytyjä. Henkilökunnan sukulaiset ja kaverit eivät tahtoneet mahtua katsojien joukkoon. Päätimme silloin, että varaamme jokaiseen esitykseen neljä lippua henkilökunnan kutsumille ihmisille. Liput olivat ilmaisia, siis todellisia kutsuvieraita. Tämän tyyppistä käytäntöä ei sen aikaisessa teatterikatsojajoukossa ollut eikä myöskään näin ollen katsojapaikoille nimeä. Mietimme lipulle nimeä ja lopulta päädyimme mahdollisimman epäviralliseen "Röllipaikka" nimitykseen. Siis paikka joita on jokaiseen esitykseen ja jota ei voi ostaa, vaan sen voi saada ainoastaan henkilökunnan kutsuna.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa kommentoi:

Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liiton (SVÄL) jäsenet keskustelivat aiheesta ryhmänsä Facebook-sivulla ja totesivat termin saaneen luultavasti alkunsa 80-luvulla Ryhmäteatterista. He vinkkasivat ottamaan yhteyttä Ryhmiksen valosuunnittelijaan Tomi Tirraseen. Kiitos röllipaikan syntysijoille!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia