31.1.2013

Mikä on kaikkien aikojen suosituin kotimainen näytelmä?

Mikä on kaikkien aikojen suosituin suomalainen näytelmä ja missä sitä on esitetty?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Teatteriesitysten menestystä voidaan toki mitata eri tavoin. Vastaus riippuu aina kuitenkin siitä, mitä käytetään kriteerinä. Kriteeri voi olla näytelmä, jolla on eniten ensi-iltoja, eniten esityskertoja, eniten katsojia tai esim. pisimpään yhtäjaksoisesti yhdessä teatterissa pyörinyt näytelmä. Voidaan myös tarkastella vaikkapa jotain lyhyempää jaksoa, esim. 2000-lukua.

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) laatii vuosittain teatteritilastoja, joiden perusteella saa selville kiinnostavia tietoja mm. eri esityskausien luvuista. TINFOsta voi tiedustella erilaisia tilastoja, riippuen omasta tarpeesta.

Katsojalukujen ja esityskertojen mukaan suosituinta näytelmää kautta aikojen on vaikea määritellä, koska tarkkoja tietoja katsojista ja esityskerroista ei ole ennen vuotta 1968. Eli sitä ennen esitettyjen näytelmien katsojamääristä ei ole välttämättä tietoa lainkaan. Ensi-iltojen määrät ovat tiedossa 1800-luvun lopusta lähtien, ja yleensä TINFO laatii suosituimmat-listoja sen mukaan, millä näytelmällä on ollut eniten ensi-iltoja.

Yhteenvetona kotimaisten näytelmien suosiosta:

  • Suosituimmat kotimaiset näytelmät kautta aikojen ensi-iltojen mukaan: 1. Nummisuutarit  (kirj. Aleksis Kivi) 2. Tukkijoella (kirj. Teuvo Pakkala) 3. Seitsemän veljestä (kirj. Aleksis Kivi)
  • Suosituimmat kotimaiset näytelmät kautta aikojen (tiedossa olevien) katsojalukujen mukaan: 1. Tukkijoella 2. Tohvelisankarin rouva (kirj. Maria Jotuni) 3. Nummisuutarit
  • 2000-luvun suosituimmat kotimaiset näytelmät ensi-iltojen mukaan: 1. Iso paha susi (kirj. Katja Krohn) 2. Mobile Horror (kirj. Juha Jokela) 3. Aina joku eksyy (kirj. Reko Lundán)
  • 2000-luvun suosituimmat kotimaiset näytelmät katsojalukujen mukaan: 1. Vuonna 85 (kirj. Riku Suokas & Heikki Syrjä) 2. Alivuokralainen (kirj. Timo Kahilainen & Heikki Vihinen) 3. Suomen hevonen (kirj. Sirkku peltola)

Pisimpään ohjelmistossa yhtäjaksoisesti jatkuneista näytelmistä (tähän laskettu kaikki, ei erikseen kotimaisia) ykkösenä on suosittu Helsingin Kaupunginteatterin esitys Kiviä taskussa (kirj. Marie Jones), jota on esitetty vuodesta 2002.

Verkosta löytyvään Ilona-esitystietokantaan voi myös itse tehdä hakuja erilaisilla kriteereillä. Ilona-tietokannassa ovat ammattiteattereiden esitykset 1800-luvulta tähän päivään tietyin rajoituksin. Katsojamäärät on merkitty näytäntökaudesta 1968-69 lähtien, sitä vanhemmista esityksistä ne voivat puuttua. Vanhimmista esityksistä myös esityskertojen määrä puuttuu.

Nämä ovat lopulta kuitenkin vain lukuja ja voi olla, että eri ihmiset pitävät suosittuina eri esityksiä, piittaamatta tilastoista. Suosion määrä voi olla myös fiilispohjainen!

 

Lähteet:

Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) Teatteritilastot

Teatteritilastot 2011 (TINFO)

 

Teuvo Pakkalan näytelmä Tukkijoella on yksi kaikkien aikojen suosituimmista kotimaisista näytelmistä. Kuvassa joukkokohtaus Suomen Kansallisteatterin vuoden 1908 esityksestä. Kuva: Teatterimuseon arkisto.

Kommentit (1)

Markku Sallinen kommentoi:

Eiköhän Suomalainen Joulunäytelmä eli Tiernapojat ole eniten esitetty. Kymmenien vuosien ajan jokaisessa koulussa ja muualla joulun aikaan

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia