14.2.2013

Esitettiinkö 1950-luvulla teatterissa runoutta?

Esitettiinkö 1950-luvun suomalaisissa teattereissa suomalaista runoutta? Minkälaisissa muissa tilaisuuksissa suomalaisia runoja esitettiin tuolloin? Mitkä suomalaiset runoteokset ja runoilijat olivat yleisesti tunnettuja Suomessa 1950-luvulla?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Ehdotan aiheen tutkimisen välineeksi Ilona-esitystietokantaa. Sen avulla voi etsiä, minkälaisia esityksiä 1950-luvulla on yleisesti esitetty teattereissa. Ilonasta voi myös hakea ns. tekijähakuna kirjailijan tai teoksen nimellä myös runoja ja runoilijoita. Kysy museolta-palstalla kysyttiin jokin aika sitten samantapaisesta aiheesta, joka koski myös 1950-luvun teatteria. Vastauksessa on mm. tarkemmat ohjeet Ilona-tietokannan käyttöön (ohjeet löytyvät myös Ilonasta).

Runous kulkee teatterin kanssa käsikädessä ja moni näyttelijä on esiintynyt myös lausujana. 1950-luvulla esimerkiksi Veikko Sinisalo ja Ella Eronen esiintyivät erilasissa lausuntailloissa. Vuonna 1960 alkoivat Suomen Kansallisteatterissa runouden matineaohjelmat "Tunti suomalaista runoutta". Lausujina toimineiden näyttelijöiden elämäkerroista voi löytyä hyvin tietoa lausuntailloista ja niiden sisällöistä. Lisäksi Suomen Puheopistossa on tehty useita diplomitöitä, joissa käsitellään lausuntaa ja lausujia. Joitakin näistä julkaisemattomista diplomitöistä löytyv myös Teatterimuseon tutkijasalin käsikirjastosta, mm. Marja-Leena Ruhan Elli Tompurin taiteilijantie (1980) ja Anneli Vapaavuoren Eeva-Kaarina Volasen taiteilijakuvaa (1980).

 

"Runouden modernismin myötä myös lausujat tarkistivat ilmaisunsa lähtökohtia sodan jälkeisessä Suomessa. Ennen pitkää myös Eeva-Liisa Manner, Paavo Haavikko ja Pentti Saarikoski löysivät tulkkinsa. 1960-lukua on joskus pidetty lausunnan osalta hiljaiselon aikana, toisaalta Veikko Sinisalo sai kuulijat liikkeelle mm. "Suomi 50" -esityksillään itsenäisyyden juhlavuonna 1967." (Iiro Kajas, Suomen Lausujain Liiton verkkosivuilla)
 

Suomen Lausujain Liitto ry on oikea taho saada tästä aiheesta lisätietoa. Se on lausuntataiteilijoiden ja lausunnan opettajien ja ohjaajien valtakunnallinen järjestö, jonka tehtävänä on vaalia runouden esittämisen perinteitä. Liitto täyttää tänä vuonna juhlavat 75-vuotta. Kannattaa vaikka aloittaa lukemalla heidän verkkosivujaan, josta löytyy mm. lyhyt suomalaisen lausuntataiteen historia, tietoa tulevista lausuntatapahtumista sekä yhteystietoja. 

 

Lähteet:

  • http://www.suomenlausujainliitto.fi
  • Lausuja - Sanansaattaja - näyttelyesite, Teatterimuseon näyttely 1988.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia