19.2.2013

Oliko Elli Tompuri mallina Ida Aalbergin muotokuvassa?

Onko totta, että Elli Tompuri olisi toiminut mallina Albert Edelfeltin maalaamassa Ida Aalbergin muotokuvassa?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Tarkoitat varmasti Albert Edelfeltin maalaama muotokuvaa näyttelijätär Ida Aalbergista Hedda Gablerina (Henrik Ibsenin näytelmässä Hedda Gabler)? Maalaus on vuodelta 1902 ja se on nähtävillä Suomen Kansallisteatterissa Ensi parven lämpiössä.

Tieto Elli Tompurista mallina pitää paikkansa. Näin Elli Tompuri itse kuvailee muistelmissaan tapahtumaa:

"Jo edellisinä vuosina teatterin ystävät olivat pyytäneet saada maalauttaa teatteriin Ida Aalbergin muotokuvan. Tähän kunniatehtävään oli valittu Albert Edelfelt.Tämä oli Hedda Gableria katsoessaan saanut aiheen muotokuvaan ja ryhtynyt heti sitä maalaamaan. Niin väsymätön kuin Ida Aalberg harjoituksissa olikin, ei hänen ruumiinsa kestänyt mallina paikallaanolon rasitusta. Tean osan esittäjässä [Tompuri] Edelfelt oli huomannut vartalon yhtäläisyyttä niin paljon, että tämä voisi astua usein sairaaksi tai väsyneeksi ilmoitetun mallinsa tilalle.[...] Kun olin vapaa harjoituksista, kiipesin Liisankadun varrella olevaan Edelfeltin ateljeehen kapeita portaita ja pukeuduin Heddan valkoiseen, mustalla ja kullalla koristettuun pukuun. Niin Ida Aalbergin sijaisena esitin hänen notkoselkäisen ruumiinsa viivoja.[...] Me olimme vain samaa lajia.

Kansallisbiografiasta voit lukea lisää Ida Aalbergista ja Elli Tompurista. Katso myös Teatterimuseon Virtuaali-Skene, josta löytyy myös tietoa ja kuvia molemmista näyttelijättäristä.

 

Lähteet:

  • Elli Tompuri: Minun tieni (1945, WSOY)
  • Kansallisbiografian artikkelit: http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3101/ ja http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/7603/

Kyllikki Forssell nuoren Ida Aalbergin roolissa Tuuli Reijosen näytelmässä Nuori Ida Aalberg Suomen Kansallisteatterissa vuonna 1972. Poseeraus jäljittelee Albert Edelfeltin maalaamaa muotokuvaa Ida Aalbergista Hedda Gablerina. Kuva: Teatterimuseon arkisto / Kari Hakli.
 

Kommentit (1)

Anna Martikainen kommentoi:

Tuli heti mieleen, että sama poseeraus nähtiin myös esimerkiksi Kansallisteatterin esityksessä Minna Canthin Papin perheestä 2005. Silloin sitä "lainasi" näyttämölle halajava Maiju (Leena Pöysti).

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia