2.4.2013

Tietoja näyttelijä Väinö Hellénistä?

Olen etsinyt pitkään tietoa Väinö Hellénistä (sivuroolit mm. elokuvissa Lapatossu, Jumalan myrsky ym.) Olettaisin että on tehnyt teatterirooleja ainakin joissain kiertävissä teattereissa. Löytyykö syntymäaikaa ja paikkaa, sekä kuolinaikaa ja paikkaa?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Väinö Hellénistä löytyi Suomen Kansallisfilmografian (osat 1 ja 2) lisäksi tietoja vanhasta näyttelijämatrikkelista Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin. Matrikkelissa listataan mm. näin:

"[...] Synt. Tampereella 16.10.1881. Vanhemmat: räätäli Aleks. Hellén ja Tilda Rajala. Käynyt Hämeenlinnassa kansakoulun ja käsityöläiskoulun. Suorittanut Kansallisteatterin oppilaskoulukurssin, tämän lisäksi harjoittanut näyttämöllisiä opintoja Ida Aalbergin, Kaarle Halmeen, Benjamin Leinon ja professori W. Tarkiaisen johdolla. Aloittanut uransa Tampereen Työv. Teatterissa 1901. Näyttelijänä Ida Aalbergin kiertueessa 1904-05. Tampereen T:ssa 1906-16, Näyttämö Kaarle Halme-teatterissa 1916-18, Oulun T:ssa 1918-23, tämän jälkeen Hämeenlinnan Näyttämöllä, Joensuun T:ssa ja omalla kiertueella [...]"

Kuolinajasta tai -paikasta en löytänyt tietoa, mutta toivottavasti syntymäaika sekä -paikkakunta auttavat eteenpäin myös sen tiedon löytymisessä esimerkiksi seurakunnan kirkkoherranvirastosta (ks. esim. Tampereen seudun sukututkimusseuran ohjeistuksesta).

Teatterimuseo tarjoaa juuri tällaisia "kadonneita" tietoja ja aineistoja varten myös sukututkijoille tarkoitettua Melkein sukua näyttelijälle -palvelupakettia. Arkistostamme ei löydy välttämättä henkilötietoja, mutta sieltä saattaa löytyä muita kiinnostavia materiaaleja, esimerkiksi esitys- ja roolivalokuvia!

 

Lähteet:

  • Suomen Kansallisfilmografia osat 1 ja 2, Suomen elokuva-arkisto.
  • Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin, Kustannusliike Opas, Viipuri.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia