10.4.2013

Esityksiä hakusanalla "Carmen" tai "Carmen de la Chica"?

Haluaisin tietää vuosina 1945-1967 Helsingin teattereissa pyörineistä esityksistä hakusanalla "Carmen" tai "Carmen de la Chica". Jos teattereissa on esitetty hakuihin liittyviä teoksia, kuinka saan tietää roolituksista? Uskon tämän "Carmen de la Chican" olevan todellinen henkilö teatterimaailmasta noilta kyseisiltä vuosilta, kyseessä voi olla näyttelijä, joka on joskus Carmenin roolin tehnyt. Nimet ja kuvat esiintyjistä kiinnostaisivat.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Hyvä tapa aloittaa esitysten etsiminen on Ilona -esitystietokanta, jonka avulla voit tehdä esitys-, teos- ja tekijähakuja ja rajata hakusi kyseisille vuosille.

Tällä kertaa haut eivät kuitenkaan näytä tuottavan tulosta kummallakaan hakusanalla. Kuitenkin esimerkiksi Bizet´n oopperaa Carmen on esitetty tuolla aikavälillä Suomen Kansallisoopperassa, se selviää Kansallisoopperan verkkosivuilta löytyvästä tiiviistä historiikista. Ilonasta löytyvät oopperan esitykset tarkemmin vasta 1970-luvulta alkaen. Mainitsemallasi aikavälillä on Carmenia esitetty oopperassa kolmena versiona; vuosina 1952, 1957 ja 1964, kaikkien nimiosassa on ollut Maiju Kuusoja. Esiintyjätiedot löysin teoksesta Suomalainen ooppera. Lisäksi on tietysti kaikki mahdolliset Carmen-vierailuesitykset eri solistein. Teatterimuseon arkistosta ei löydy kuvia Carmen-oopperasta tältä ajalta, mutta voit tiedustella niitä ja mahdollisia esiintyjiin liittyviä tietoja Kansallisoopperan arkistosta.

Oopperan lisäksi löysin hakusanalla "Carmen" Teatterimuseon valokuva-arkistosta valokuvan Tampereen Teatterin vuoden 1964 esityksestä Parveke (Jean Genet), jossa on roolihenkilö nimeltä Carmen. Carmenia esitti näyttelijä Anja Räsänen (katso kuva ohessa). Helsingissä Parveketta ei ole vuosina 1945-67 esitetty.

Jos oikea esitys tai roolihenkilö löytyy, voi tekijätietoja tarkistaa mm. käsiohjelmista ja teattereiden historiikeista, joita molempia ja esimerkiksi mahdollisia esitysvalokuvia ja lehtiarvosteluja voi tulla tutkimaan tutkijasaliimme varaamalla ajan.

 

Lähteet:

Hannu-Ilari Lampila: Suomalainen ooppera, 1997, WSOY.

Tampereen Teatterin esityksessä Parveke (1964) näyttelivät mm. Ritva Valkama (Irma) ja Anja Räsänen (Carmen). Kuva: Teatterimuseon arkisto.

Kommentit (2)

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa kommentoi:

Kansallisoopperan arkistosta informaatikko Marjaana Launonen lisää: "Carmen-oopperasta on tuolla mainitulla aikavälillä tehty kolme produktiota. Maiju Kuusojan lisäksi nimiroolissa ovat vuorotelleet muutkin laulajat, mm. Anna Mutanen ja Irma Saarisalo ja vierailijana ainakin englantilainen Anna Pollak. Carmenista on tehty myös pari eri balettiversiota, mutta ei yhtään kysytyllä ajanjaksolla."

Edellämainituista henkilöistä ja roolitiedoista voi siis kysyä Marjaana Launoselta oopperan arkistosta.

Projektitutkija Tiina Piispa kommentoi:

Tutkiessani ja luetteloidessani Teatterimuseossa sijaitsevaa Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterin valokuvakokoelmaa, tuli vastaani Helsingin Kansanteatterin esitys Antaa Lassen elää (kirj. Toini Havu ja Georg Malmsten) vuodelta 1948, jossa Carmen-nimistä roolihenkilöä on esittänyt Nina Lindell. Näytelmää on esitetty 10 kertaa syksyllä 1948 Vanhalla Ylioppilastalolla. Kyseisessä kokoelmassa on yksi kuva Nina Lindellistä tässä roolissa. Tämä esitys osuisi ainakin ajan ja paikan suhteen melko oikeaan...

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia