17.5.2013

Tietoa Pylvässänky -nimisestä näytelmästä?

Onko teidän arkistoissanne mitään tietoa Jan de Hartogin kirjoittamasta näytelmästä Pylvässänky? Sitä on esitetty 1950-luvulla Helsingin Kansanteatterissa sekä Kansallisteatterissa. Löytyisikö mahdollista käsiohjelmaa, aikalaiskuvauksia tai muuta materiaalia?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Molempien mainitsemiesi teattereiden Pylvässänky -esityksissä näyttelivät Ella Eronen ja Edvin Laine. Arkistostamme löytyy molemmista esityksistä käsiohjelmat, esityskritiikkejä sekä joitakin valokuvia. Myös käsikirjastostamme löytyvästä Edvin Laineen muistelmista Tuntematon sotilas ja Pylvässänky - Elämäni esirippuja ja valkokankaita löytyy kuvaus esityksen kiertueelta. Huomasin lisäksi, että SKS:n kansallisbiografiassa on artikkeli Ella Erosesta, josta löytyy myös tietoa tämän esityksen vaiheista.

Näytelmää on esitetty 1950-luvulla myös mm. Kotkassa, Oulussa, Porissa ja Kemissä sekä erilaisilla kiertueilla. Ks tarkemmin Ilona-esitystietokannasta.

Voit tulla tutkimaan löytynyttä aineistoa ottamalla yhteyttä Teatterimuseon tietopalveluun.

 

Lähteet:

 

Kuvassa Ella Eronen ja Edvin Laine vuonna 1952 ensi-iltansa saaneessa Helsingin Kansanteatterin esityksessä Pylvässänky.  Ella Eronen ja Edvin Laine esittivät näytelmää kiertueella sekä myös Suomen Kansallisteatterissa vuonna 1957. Kuva: Teatterimuseon arkisto / Kolmio.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia