21.5.2013

Missä Vantaan kesäteatteri sijaitsi?

Valentin Vaalan kerrotaan löytäneen Olavi Reimaksen elokuvansa pääosaan Vantaan kesäteatterista. Missä Vantaan kesäteatteri sijaitsi? 1930-luvullahan ei vielä ollut Vantaa-nimistä kaupunkia, joten teatteri on voinut nimen perusteella olla missä tahansa Vantaanjoen varrella.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Tiina Piispa vastaa:

Vantaan kesäteatterista ei tunnu löytyvän tietoa myöskään Teatterimuseon arkistosta. 1930-luvulla pääkaupunkiseudulla on toiminut ammattimaisesti Vallilan kesäteatteri (Helsingin Työväenteatteri), mutta mainintoja Vantaasta en löydä. Mahdollista toki on, että Vantaan seuduilla on ollut seuranäyttämöitä, jotka ovat kesäisin näytelleet puistoissa ja pihoilla, kuten niin monella muullakin paikkakunnalla Suomessa.

Lähdin kuitenkin hieman jäljittämään näyttelijä Olavi Reimasta (oik. Unto Kalervo Eskola), ja hänestä löytyi molemmilla nimiversioilla muutamia esitysvalokuvia kuva-arkistostamme. Valokuvat ovat otettu 1930-luvulla Viipurin Näyttämön, Viipurin Työväen Teatterin sekä Varkauden Työväen Näyttämön esityksistä eli niiden perusteella hän olisi ollut 30-luvulla sielläpäin. Kuin vahvistukseksi löysin SKS:n julkaisusta Valentin Vaala (2004) kohdan (s.297), jossa muistellaan juuri Reimaksen uran alkua nimenomaan Viipurissa "sikäläisessä teatterissa" sekä varsinaista löytymishetkeä:

"Yhtä kaikki Olavi Reimas pääsi kohta avustajaksi ja pian varsinaisiin osiinkin käsiksi. Kerran sitten teatteri on kiertueella Savonlinnan liepeillä, Kolkontaipaleella, näytelmänä on Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta ja Olavi Reimaksella on kaiman osa. Näytös on alkamassa, kun joku tarkkasilmäisistä avustajista sattuu kurkistamaan esiripussa olevan reiän läpi katsomoon, ja kohta kuuluu erinomainen tiedotus: ensirivillä istuvat Suomi-Filmin herrat Valentin Vaala ja Ossi Elstelä. Sydän siinä vähän Olavilla hetkahtaa, mutta toki hän myös tiesi tehdä parhaansa osassaan. Eikäpähän hän sitten kovin hämmästynytkään, kun Vaala näytännön jälkeen ilmestyy pukukoppiin ja tarjoaa koekuvausta."

Kenties kertomus Olavi Reimaksen löytymisestä on elänyt tarinana aikojen saatossa? Kiinnostavaa kuitenkin on, miten mahdollinen Vantaan kesäteatteri on asiaan liittynyt?

 

Lähteet:

  • Toim. Laine, Lukkarila ja Seitajärvi: Valentin Vaala, SKS, 2004.

Kuvassa Eila Hynninen Riikkana ja Unto Eskola (Olavi Reimas) Olavina Juhani Tervapään (Hella Wuolijoki) näytelmässä Justiina Varkauden Työväen Näyttämöllä vuonna 1938. Kuva: Teatterimuseon arkisto / Valokuvaamo Jänis.
 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia