16.8.2013

Missä on Kaija Väreen maalaama kuva Sylvi Salosesta?

Etsitään tietoa taiteilija Kaija Väreestä ja hänen tuotannostaan. Missä on esimerkiksi Kaija Väreen maalaama kuva Sylvi Salosesta?


 

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Maalauksen nykyinen sijainti pysyy edelleen pimennossa. Selvitysyritys tuotti kuitenkin mainitsemisen arvoisia  tietoja kummastakin taiteilijasta, niin maalauksen kohteesta Sylvi Salosesta kuin maalauksen tekijästä Kaija Väreestäkin. (Hauska sattuma sinänsä, että molemmat ovat syntyneet Satakunnassa vuonna 1920, Salonen Ulvilassa, Väre Porissa.)

Taiteilija Kaija Väre on tehnyt muitakin näyttämötaiteilijoitten muotokuvamaalauksia. Eri lähteistä löytyvät tiedot ainakin Elna Hellmanin, Tarmo Mannin sekä Ansa Ikosen muotokuvista. Tutkija Hanna-Leena Paloposki Kuvataiteen keskusarkistosta kertoi heillä olevan Kaija Väreeseen liittyen yli sata lehtileikettä vuosilta 1944-1979. Hanna-Leena Paloposki löysi tiedon, että Kaija Väreellä oli ollut vuonna 1952 näyttely Tornin Atelieeri baarissa. Kuvataiteen keskusarkistossa on näyttelyn luettelo. Esillä oli ollut muotokuviakin, mutta Sylvi Salosesta tehtyä maalausta ei luettelossa ollut. Samassa yhteydessä kerrotaan Väreen uran alkaneen sodan jälkeen. (Väreestä löytyi lisäksi artikkeli mm. Kuva-lehdestä 12/1952.)

Tiedustelin maalauksen sijaintia myös Tampereen taidemuseosta. Tapio Suominen tarkisti asian Muusa yhteistietokannasta, jossa Väreen teoksia on vain kaksi, molemmat Porin kaupungin taidekokoelmassa. Hilkka Kuusijärvi Porin taidemuseosta kertoi, että teokset ovat pieniä öljymaalauksia, Omakuva vuodelta 1968 ja Romanipoika vuodelta 1971. Sylvi Salosesta tehtyä muotokuvaa ei löytynyt. Sitä ei ollut myöskään Työväenmuseo Werstaan kokoelmissa Tampereella.

Tampereen Työväen Teatterissa pitkän uran tehnyt näyttelijä Sylvi Salonen (1920-2003) oli taiteilija, jota mitä ilmeisimmin ikuistettiin maalauksiin useammankin kerran (tähän viittaa Turun Sanomien muistokirjoitus 27.12.2003). Kysymys innoitti meidät museolaiset jalkautumaan salapoliisityöhön ihan käytännössä: museonjohtajamme vierailu Tampereen teatterikesässä johdatti hänet selvittämään kysymystä suoraan Tampereen Työväen Teatterista. Teatterilla olevan Sylvi Salosen muotokuvan on tehnyt Tauno Nummi. Samalla selvisi, että Kaija Väreenkin tuotantoa TTT:stä löytyy, Elna Hellmanin muotokuva on Väreen tekemä.
Lopulta oma arkistomme valaisi etsivän tietä askeleen verran eteenpäin. Selaillessani Teatterimuseon arkistossa olevia Tampereen Työväen Teatterin lehtileikekirjoja silmiini sattui ET-lehden esikoisnumerossa  (1/1973) julkaistu Sylvi Salosen haastattelu. Yhdessä lehden kuvista Sylvi Salonen istuu kotinsa nojatuolissa ja taustalla seinällä näkyy maalaus. Tauluun viitataan tekstissä: ”Sitten hän [Sylvi Salonen] hymyilee samalla tavalla kuin takaseinällä olevassa Kaija Väreen maalauksessa. Siinä porilainen taiteilijatar on kuvannut Salosen mehevän aistillisesti hymyilevänä operettiprimadonnana. – Niin, tuossa kuvassa on Aino Actén plyymit hartioilla…” , Salonen kommentoi. (ET-lehti 1/1973, s. 7)

Vastaukseni tiivistyy toteamukseen, että Kaija Väreen maalaus on ollut Sylvi Salosen kodissa todennäköisesti Salosen kuolemaan saakka. Meillä ei ole tietoa Sylvi Salosen perikunnan edustajista. Mihin maalaus on sittemmin joutunut? Kenen seinää se koristaa tai onko jokin muu museo (josta en vielä ole keksinyt kysyä) saanut tämän teoksen haltuunsa lahjoituksena? Ehkäpä se vielä selviää?


Lähteet:

ET-lehti (1/1973)

Turun Sanomat 27.12.2003

Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993 (Toim. Riitta Seppälä ja Ilona Tainio, Helsinki 1993)

Kuvataiteen keskusarkisto

Tampereen Työväen Teatteri

Porin taidemuseo

Tampereen taidemuseo

Työväenmuseo Werstas

Kuvassa on Sylvi Salonen (Maggie Jack) Tampereen Työväen Teatterin näytelmässä Teinirakkautta vuodelta 1964. Kuva: Teatterimuseon arkisto / Juhani Riekkola.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia