14.11.2013

Löytyykö Teatterimuseosta tietoa näyttelijä Vappu Elosta?

Löytyisikö teiltä tietoa Vappu Elo-nimisestä henkilöstä? Hän näytteli 1930-luvulla Tampereen Työväen Teatterissa ja oli mukana myös muutamassa elokuvassa, viimeisin niistä vuonna 1947. Hänen syntymäaikansa, kuolinaikansa ja vaiheet Tampereelta lähdön jälkeen kiinnostavat.

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Lopputulos, eli tärkein ensin, ja sitten pitkä tarina siitä, miten siihen päästiin. Vappu Elo syntyi Viipurissa 1909 ja kuoli Helsingissä 17.1.1947.

Teatterimuseo sai muutama vuosi sitten Tampereen Työväen Teatterin laajan arkistolahjoituksen, tuosta kokonaisuudesta irrotettiin omiksi arkistoikseen muutamia henkilöarkistoja, joista Kosti Elon ja Vappu Elon arkisto oli yksi. Heidän arkistonsa ei ole kovin laaja, Vappu Eloon liittyvää aineistoa on oikeastaan vain hänen muistoadressinsa. Arkistoon kuuluu myös valokuvia. Lisäksi Teatterimuseon kokoelmissa on Kosti Elolle kuulunutta esineistöä, mm. maalauksia. Kiinnostavaa on, että esineistö on saatu Vappu Elon testamenttilahjoituksena. Toisaalta museon arkistosta, Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kokoelmasta, löytyy varsinainen testamentti. Se on laadittu joulukuussa 1946. Testamentin alaosassa on merkintä sen toimeenpanosta ja maininta Vappu Elon kuolinpäivästä.

Henkilöarkiston tiedoista ei ilmene Vappu Elon syntymäaikaa. Vanhemmista teatterialan matrikkeleista Vappu Elo on mukana vain ensimmäisessä, vuonna 1930 julkaistussa Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin. Siinä kerrotaan Vappu Elosta seuraavaa:

"Synt. Tampereella. Kasvatusisä teatterinjohtaja Kosti Elo. Käynyt Tampereen tyttökoulua. Aloittanut näyttämöllisen uransa kasvatusisänsä johdolla 1927 Tampereen Työv. T:ssa, missä toimii edelleen. Huomatuista osista mainittakoon Julia "Romeo ja Julia", Aviovaimo "Tekeekö Constance mielestänne oikein", Tytär "Häät auringonsaarella", Valencienne "Iloinen leski", Rusthollarin emäntä "Tampere".

Matrikkelin tiedoissa tuntuu olevan epätäsmällisyyksiä tai jopa virheitä, koska Panu Rajala kirjoittaa Tampereen Työväen Teatterin historiateoksessa teatterissa keväällä 1929 tapahtuneista henkilövaihdoksista ja Vappu Elon tulosta teatteriin seuraavasti: "Kosti Elo ei aikaillut, vaan kiinnitti teatteriin Kaarlo Kydön vastavuoroisesti Kansan Näyttämöltä ja sisarentyttärensä Vappu Elon Tampereen Teatterista." Olisiko tuo matrikkelissa mainittu vuosi 1927 ollut aika, jolloin Vappu Elo aloitti Tampereen Teatterissa? Syntymäpaikkakin on matrikkelissa virheellinen.

Tampereen Työväen Teatterin arkistokokonaisuudessa on vanha leikekirja (valitettavasti ilman päiväystä ja lehden nimeä), josta löytyy muistokirjoitus Vappu Elosta. Siinä kirjoitetaan: "Eilen illalla kuoli Helsingissä pitkällisen, vaikean sairauden jälkeen näyttelijätär Vappu Elo. Vappu Elo oli syntynyt Viipurissa 1909, mutta muutti jo nuorena Tampereelle, jossa kävi tyttökoulua." Samaisessa lehtileikkeessä mainitaan jälleen, että Elo olisi aloittanut Tampereen Työväen Teatterissa vuonna 1927, lieneekö tieto kulkeutunut siihen matrikkelista.

Kevään 1938 jälkeen Vappu Elo siirtyi Helsingin Kansanteatteriin. Muistokirjoituksesta selviää, että hän toimi siellä kuolemaansa saakka. Vappu Elon urakehitystä ja rooleja tuossa teatterissa voi seurata Pirkko Kosken kirjoittaman historiateoksen avulla. Koski mainitsee Elon viimeisistä vaiheista seuraavaa: "Yksi [Arvi] Kivimaan johtajakauden vahvimpia näyttelijättäriä oli ns. älylliseksi taiteilijaksi mainittu Vappu Elo. Vappu Elon ura päättyi kuolemaan tammikuussa v. 1947."

 

Lähdekirjallisuus:

Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin.

Pirkko Koski: Kansan teatteri II. Helsingin Kansanteatteri.

Panu Rajala: Titaanien teatteri. Tampereen Työväen Teatteri 1918-1964.

 

 

 

 

 

Niskavuoren leipä, Helsingin Kansanteatteri 1939. Kuvassa Vappu Elo - Ilona ja Kyösti Erämaa - Aarne. Kuva: Ortho, Teatterimuseon arkisto.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia