26.2.2019

Keitä ovat valkoasuiset miehet ryhmäkuvassa?

Valokuva Koivistolta, noin 1900-1910.

Minulla on valokuvasuurennos, jossa on joukko eri-ikäisiä miehiä valkoisissa asuissa. Yksi miehistä näyttäisi olevan v. 1868 syntynyt isoisäni, joka asui Koivistolla Humaljoen kylässä. Muita henkilöitä ei ole tunnistettu. Isoisäni hahmon ja muiden hänestä säilyneiden kuvien perusteella kuvan voi arvioida olevan 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Valokuvaajasta ei ole tietoa. Kuva on pahville liimattu valokuvasuurennos kooltaan 22.5 x 16.7 cm.

Mikä voisi olla yhtenäisiin asuihin pukeutuneen miesjoukon kokoontumisen syy? Olisiko kyseessä joku yhdistys tai esim. voimisteluseura? Kuvan vasemmassa alareunassa on osittain näkyvissä laite. Mikä tämä voisi olla ja miten se voisi liittyä tähän kokoontumiseen? Kuvan oikeassa reunassa näyttää, että yhden miehen hartioilla on takana olevan miehen kädet, mutta ne eivät tunnu sopivan kenellekään takana seisovista. Olisikohan kuvaa mahdollisesti korjailtu tai muuteltu kuvauksen jälkeen? Oliko kuvien muuntelu tuohon aikaan tavallista?

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi. Miesten asu muistuttaa kyllä mitä tahansa vuosisadan alun urheiluseuran tai voimisteluseuran asua valkoisine paitoineen ja mustine vöineen, mutta jäin silti miettimään voisiko kuvalle löytyä muitakin tulkintoja. Joukossa on hyvin eri-ikäisiä miehiä, eikä poseeraustapa ole kaikilla erityisen atleettinen. Myös asujen pitkät hihat, solmiot ja henkselit vievät ajatusta pois voimisteluseurasta. Voisiko kuva esittää vapaapalokuntalaisia? Löysin tiedon, että Koiviston Eistilässä ja Ingettilässä olisi toiminut vapaaehtoinen palokunta, joka käytti Koiviston Raittiusseuran taloa toiminnassaan.

Tämä voisi olla yksi tulkinta, jota on toki hankala vahvistaa. Vasemmassa laidassa näkyvää laitetta en heti tunnista, mutta voisiko se olla paloposti tai muuta sammutuskalustoa? Lisätietoja vapaapalokunnasta kannattaisi kysellä Suomen Koivisto-seuralta. Apua laitteen tunnistamiseen saattaisi saada puolestaan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Palomuseot-sivustolta. Lähettämäsi kuvan perusteella on hankala nähdä tarkasti, mutta mielestäni oikeassa laidassa olevat kädet kuuluvat vieruskaveriaan noin päätä pidemmälle vaalealle miehelle. Hän seisonee korokkeella ja pitää käsiään edessä olevan henkilön harteilla. Kuvaa on toki voitu myös muunnella, mutta en keksi tälle mitään erityistä tarvetta tai syytä.

Toivottavasti kuvan arvoitus ratkeaa ja pääset sen avulla sukuhistoriasi jäljille.

 

Kommentit (2)

Anonyymi kommentoi:

Kiitos vastauksesta. Tässä on myös omia pohdintojani valokuvaan liittyen. Olen lukenut Koiviston Viesti lehdessä kesäkuussa 2015 olleesta Hannu Veijalaisen artikkelista ”Voimaliitto, K. V. Hoppu ja Koivisto”, että Viipurin Klassillisessa lyseossa oppilaana ollut K. V. Hoppu oli kesälomallaan kotiseudullaan Koivistolla perustanut isänmaallishenkisen voimisteluseuran myös Koivistolle. Tästä sain ajatuksen, että valokuvassa olisi voinut mahdollisesti olla kyse tällaisesta voimisteluseurasta, jolla olisi ollut vähän laajempi yhteiskunnallinen tavoite kun pelkkä liikunnan harjoittaminen. Kun minulla ei ole valokuvaa K. V. Hopusta, joka myöhemmin oli Koivistolla satamajohtajana, niin en osaa sanoa, olisiko hän mahdollisesti tässä kuvassa ja asiaa on hyvin vaikea varmistaa. Mitä tulee valokuvassa olevaan laitteeseen, niin kun sitä lähemmin tarkastelee, niin siinä näyttäisi olevan pieniä hihnapyöriä kiinni akselissa ja mahdollisesti nyöri joka on kytketty hihnapyörään eli kyseessä voisi olla mekaaninen aparaatti. Jos laitteen alaosassa olisi rukin tapaan pyörään liitetty poljinsysteemi, niin laitteella voisi saada nopean pyörimisliikkeen akseliin ja joustavan metallilangan välityksellä edelleen johonkin miniatyyriseen työkaluun. Voisiko laite olla esim. alkeellinen hammaspora? Tämä voi tuntua erikoiselta ajatukselta, mutta kuvia tämän tapaisista laitteista olen löytänyt ulkomaisilta verkkosivuilta.

Päivi Helena Olin kommentoi:

Tämä kuva on isoisäni albumista, jonka laitoin Facebookiin, kyselläkseni joitakin asioita ko kuvasta. Joku on tuonut kuvan tänne. Kuva on siis Koivistolta, jossa isoisäni Toivo Olin oli kunnanlääkärinä. Kuva on otettu n 1017-18. Silloin Koivistolle perustettiin suojeluskunta ryhmiä. Ensimmäisestä ryhmästä saivat punaiset tietää. Sen jälkeen ryhmän vetäjät ammuttiin. Tämän jälkeen ryhmät olivat peitenimillä, esim. palokunta, voimistelijat ym. Nämä ryhmät suojelivat sitten koivistolaisten henkeä ja puolustivat Koivistoa, ettei se joutunut silloin naapurivallan omistukseen.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia