2.1.2020

Mitä valokuvaamoja oli Viipurin Torkkelinkadulla?

Tekeillä olevaa kirjaani varten haluaisin tietää, mitä valokuvaamoja oli Viipurissa v. 1900. Ja, mikäli mahdollista saada selville, mikä/mitkä niistä olivat Torkkelinkadulla. Minulla on kuva Iris-nimisessä valokuvaamossa otetusta nuoresta naisesta. Kuvasta on minulle kerrottu, että henkilö on 17-vuotias ja kuva on otettu 1900. Netistä sain kuitenkin käsityksen, että Iris olisi perustettu vasta 1903? Oliko Iris kuitenkin olemassa jo v.1900? Ja oliko se Torkkelinkadulla? Ja mitkä olivat muut Viipurin valokuvaajat tuolloin? Tiedän ainoastaan Th. Nyblinin, E.M. Andersenin ja Indurskyn.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Oletko tehnyt Kuka kuvasi? -verkkopalveluumme haun sanalla Viipuri? Perushaulla hakutuloksia on vain 20, mutta jostain syystä tuo perushaku ei tuo esiin kaikkia viipurilaisia kuvaajia tai kuvaamoita, esimerkiksi mainitsemasi Indursky, Andersen ja Th. Nyblin eivät jostain syystä sisälly hakutulokseen. Huomattavasti laajempi tulos tulee käyttämällä Tarkenna -hakunäkymää, jonka saat auki hakukentän oikeasta päädystä.

Kuten huomaat hakutuloksesta, moni kuvaamo on ehtinyt jo lopettaa ennen vuotta 1900 ja toiset taas on perustettu vasta sen jälkeen. Kuka kuvasi -palvelun tiedot eivät toki muutenkaan ole aukottomia. Monista varhaisista valokuvaamoista on saatavilla vain hyvin vähän tietoja, ja osa tiedoista on epävarmoja. Niinpä osa hakutuloksen kuvaamoista on voinut sittenkin toimia myös vuonna 1900, vaikka tämänhetkiset tietomme eivät sitä kerrokaan.

Meidän tietojemme mukaan tosiaan Viipurissa Torkkelinkatu 4:ssä sijainnut Atelier Iris olisi perustettu vasta vuonna 1903. Sen sijaan Helsingin Atelier Iris oli olemassa jo vuonna 1900.

Toisen valokuvaamon Torkkelinkadulla omisti Mathilde Hjertzell osoitteessa Torkkelinkatu 7. Hjertzellin kuvaamon tarkkoja toimintavuosia emme tiedä, mutta se on toiminut ainakin jo vuonna 1878. On siis mahdollista, että se on lopettanut toimintansa jo ennen vuotta 1900.

Onnea kirjaprojektillesi!

Asiasanat: valokuvaamot, Viipuri

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia