11.8.2020

Voiko Atelier A. Strandbergin kuvia ajoittaa visiittikortin painatuksista?

Minulla on neljänlaisia valokuvia, joissa on Atelier A. Strandbergin logo ja osoite Slottsgatan 3a Åbo.

Tyyppi 1: Kuvan alareunassa olevassa logo-palkissa ei ole muuta kuin ateljeen nimi ja osoite, teksti ei ole kullattu, ja selkäpuolella laajemman suomenkielisen logon lisäksi vain maininta levyn säilyttämisestä.

Tyyppi 2: logopalkin vasemmassa kulmassa on Suomen ruhtinaskunnan stilisoitu vaakuna, sekä teksti että vaakuna kullattu ja selkäpuoli sama kuin tyypissä 1.

Tyyppi 3: samanlainen kuin tyyppi 2, mutta vaakuna on logopalkin keskellä, ateljeen nimi vaakunan vasemmalla ja osoite oikealla puolella.

Tyyppi 4: etupuoli samanlainen kuin tyypillä 2, mutta selkäpuolella lisäteksti jäljennyksen kieltämisestä lailla.

Kysyn, että voiko näiden tietojen perusteella määrittää kuvien tarkempi valmistusajankohta ateljeen toimikaudella 1901-1919?

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Pelkkien korttipohjiin painettujen tunnuksien perusteella ei voi aukottomasti ajoittaa valokuvia, mutta ne voivat olla suuntaa antavia. Mainitsemasi teksti jäljennyksen kieltämisestä lailla ei myöskään auta. Ensimmäinen valokuvan tekijänoikeuslaki säädettiin jo Suomessa jo 1880. Seuraavan kerran valokuvan tätä lainsäädäntöä muokattiin vasta itsenäistymisen jälkeen.

Tässä on muutamia omiin kokoelmiimme kuuluvia Atelier Strandbergin (tai Strandbergs Atelierin) ajoitettuja visiittikortteja. Niiden perusteella mainitsemasi tyypin 2 kaltainen painatus on ollut käytössä ainakin jossain vaiheessa vuosien 1908-1912 aikana ja tyyppi 3 ainakin vuosina 1914 ja 1915.

Strandbergs atelier. 1908-1912. Suomen valokuvataiteen museo.

Strandbergs Atelier. 1914. Suomen valokuvataiteen museo

Strandbergs Atelier. 1915. Suomen valokuvataiteen museo.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia