30.8.2012

Voiko verkkojulkaisussa käyttää lehdestä reprottuja kuvia?

Kysyisin reprokuvien käytöstä (verkko)julkaisussa. Alkuperäiset kuvat (ei teoskuvia) ovat 1930-luvulta, mutta kuvat ovat myös julkaistu vuonna 1968 lehdessä. Nyt haluaisimme käyttää näitä reprottuja kuvia eli kopiota lehden kuvasivusta omassa nettijulkaisussamme, koska alkuperäisiä ei ole saatavilla. Vaikuttaako näihin kuviin jokin tekijänoikeussuoja? Pitääkö kyseiseltä lehdeltä esim. saada lupa?

Anne Isomursu vastaa:

Lehtiartikkelissa on monenlaista tekijänoikeutta. Niitä ovat esimerkiksi valokuvaajan, toimittajan ja julkaisijan oikeudet. Nk. tavalllisen valokuvan oikeudet vanhenevat 50 vuotta kuvan valmistusvuoden päättymisestä.

Teksteillä on niiden luonteesta riippumatta teossuoja eli niiden oikeudet raukeavat 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tämä hankaloittaa esimerkiksi museoiden lehtileikekokoelmien tarjoamista tutkijoiden käyttöön digitaalitekniikalla.

Vaikka kuvan julkaisukontekstia ei verkkojulkaisussa näytettäisikään, julkaisijan ja kirjoittajan oikeuksien vuoksi lupa pitäisi siis kysyä. Toivottavasti julkaisu on vielä olemassa.

 

Asiasanat: tekijänoikeus

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia