27.11.2012

Löytyykö kuvia rakennuksesta osoitteessa Eteläesplanadi 14?

Tarvitsisin kuvia Helsingissä osoitteessa Eteläesplanadi 12 sijaitsevasta rakennuksesta. Rakennuksessa on toiminut 1900-luvun alkupuolella (1910- ja 1920-luvun vaihteessa?) valokuvausliike Apollo. Olisin kiinnostunut siitä, millaista aineistoa teillä Apollosta voisi olla. Päämielenkiinto on meillä valokuvissa, esim. jos sattuisi olemaan kuvaa liikkeen toimitiloista tai jotakin muuta rakennukseen viittaavaa. Rakennus oli siis vuoteen 1920 asti Vaasan osakepankki. Myös liikkeen henkilökunta, kuvaajat jne. ovat kiinnostavia.

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Kokoelmissamme on I. K. Inhan Helsinki-sarjaan (1908) kuuluva kuva Wasa-Aktie-Bankin talosta Eteläesplanadin ja Kasarmikadun kulmassa. Muuta tuohon rakennukseen viittaavaa en kokoelmistamme löytänyt.

Erikoistutkijamme Jukka Kukkonen muistaa, että Helsingin kaupunginmuseolla on kyseisestä Eteläesplanadin rakennuksesta kuva, jossa näkyy Apollon ikkunatekstit. Kuvaa kannattaa tiedustella Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistosta.

Voisit esittää kuvatiedustelun aiheesta myös Museoviraston kuvakokoelmille (ks. myös kuvakokoelmat.fi). Lisäksi kannattaa tiedustella K. E. Ståhlbergin eli Apollon omistajan kokoelman kuvia Svenska Litteratursällskapet i Finlandista. SLS:n Ståhlberg-kuvia ja uuden Helsingfors-kirjan kuvia löytyy myös Flickrista - näidenkin kuvien joukosta saattaa löytyä jotain aiheeseen liittyvää.

Atelier Apollo oli iso yritys, jolla oli eri aikoina useita toimipisteitä sekä Helsingissä että muissa kaupungeissa. Asian tekee monimutkaiseksi myös se, että Apollo-nimeä ovat käyttivät useat eri yritykset. Tietoa Atelier Apollosta, sen eri omistajista ja työntekijöistä, voit hakea museomme Kuka kuvasi -verkkopalvelusta - tarkennetussa haussa on erillinen hakumahdollisuus kuvaamotiedoille. Tietoa erityisesti osoitteessa Eteläesplanadi 12 sijaitsevasta Apollon liikkeestä palvelusta ei löydy, sillä emme ole täydellisesti pystyneet Apollon sijainteja kartoittamaan. Apollon vaiheita ja sijainteja eri osoitteissa voi tarkentaa vanhojen yrityshakemistojen ja Helsingin puhelinluetteloiden avulla (saatavilla esim. Kansalliskirjastosta). Myös Sabira Ståhlbergin ylläpitämiin Apollo-verkkosivuihin kannattaa tutustua. Lisäksi Sven Hirnin Apolloteatteria käsittelevä kirja (Yliopistopaino 2001) saattaa sisältää tietoja paitsi teatterista myös Apollo-kuvaamosta.

Wasa-Aktie-Bankin talo Eteläesplanadin ja Kasarmikadun kulmassa 1908, I. K. Inha, WSOY:n kokoelma, Suomen valokuvataiteen museo.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia