20.1.2013

Kenen kuvaamia ovat löytämämme lasinegatiivit?

Kuvassa näkyvä taustakangas esiintyy useassa kuvassa.

Kuvassa näkyvä ikkuna on sama kuin kirjastovirma.net -sivustolla olevassa kuvassa.

Löysin vanhoja lasinegatiivejä noin 130 kpl vanhan puodin yläkerrasta, ja niiden käsittelystä kävin keskustelua museonne konservaattorin kanssa. Nyt kun kaikki kuvat on siirretty sähköiseen muotoon ja varastoitu asianmukaisesti Museoiden hankintakeskuksesta hankittuihin kuoriin ja laatikoihin, kiinnostaa kuvien alkuperä.

Kuka kuvasi -sivuston hakupalvelusta hain Haapaveden kuvaajat, ja heitä löytyi vain kolme. Näistä kolmesta mielestäni ainoastaan A. Holmqvist tulee kysymykseen, koska negoilla olleet kuva-aiheet ovat nimenomaan henkilö- ja miljöökuvia. Kuvia on myös kaivokselta (?) ja uitolta. Oletus on, että kuvat ovat otettu ennen vuotta 1916. Ilmeisesti tämä A. Holmqvist tarkoittaa Aarno Holmqvistia, joka ylioppilasmatrikkelin mukaan syntyi 1877 ja kuoli 1918.

Onko teidän kauttanne mahdollisuutta selvittää museonne Holmqvistin kuvista esimerkiksi, löytyykö henkilökuvissa näkyvää samaa taustakangasta? Kuvien henkilöitä tai paikkoja emme ole tunnistaneet kuin ainoastaan yhdestä kuvasta, jossa on Haapaveden vanha jo purettu rukoushuone. Aarno Holmqvist on ollut lääkärinä Nivalassa viime vuosisadan alkupuolella eli osa kuvista voi olla myös sieltä. Olemme täällä miettineet jopa paikallislehteen juttua kuvista jolloin saattaisi jotain selvitä. Mistä museonne on saanut Holmqvistin kuvat kokoelmaansa?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Olet oikeassa siinä, että kolmesta tiedossamme olevasta Haapavedellä toimineesta kuvaajasta A. Holmqvist sopisi löytämiesi lasinegatiivien ottajaksi parhaiten, erityisesti kuvausajan kannalta. Museo on saanut Holmqvistin kuvat lahjoituksena vuonna 1975 yksityishenkilöltä, jonka yhteys Holmqvistiin ei ole tiedossa. Kävin läpi museolla olevien lasinegatiivien kuvat, ja niissäkin maalaismiljööt ja henkilöt olivat pääosassa. Lähettämiesi esimerkkien kaltaisia ryhmäkuvia tai studiomuotokuvia aineistossamme ei kuitenkaan ole lainkaan. Oliko sinulla olevassa aineistossa enemmän lähettämiesi tyyppisiä studiomuotokuvia ja ryhmäkuvia?

Meidän tietojemme mukaan Holmqvist oli nimenomaan harrastajakuvaaja, jolla ei ollut studiota tai muuta kaupallista kuvaustoimintaa, mutta on tietysti mahdollista, että tuo ammatillisempi vaihe hänen valokuvaustoiminnassaan on vain tähän asti jäänyt tuntemattomaksi. Toinen vaihtoehto on, että aineistosi kuuluu toiselle kuvaajalle, jonka henkilöllisyyttä emme tunne.

Jos haluat vielä selvittää, olisiko kuvaaja tosiaan A. Holmqvist, voisit vaikkapa lähettää meille digikuvina esimerkkejä hänen maisemakuvistaan ja muista kuin studiossa otetuista henkilökuvista, niin voisimme vielä verrata niitä meillä oleviin kuviin ja etsiä mahdollisia yhtäläisyyksiä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia