10.2.2013

Voiko 1950-luvulla lehdessä ilmestyneen kuvan julkaista muistokirjoituksessa?

Pyydän neuvoa, miten voin jäljittää vanhan henkilökuvan nykyiset tekijänoikeuden omistajat. Valokuva on otettu arviolta vuosina 1950-51 ja sen takana on leima "FOTOMIES, Helsinki Lönnrotinka.39, Valok. J. Utriainen". Lisäksi siihen on käsin kirjoitettu lehden nimi, jossa kuva on julkaistu. Löysin kuvan sukulaiseni jäämistöstä. Olisiko Valokuvataiteen museolla tietoa, mistä voi kysyä julkaisuoikeutta ko. kuvalle muistokirjoituksen yhteydessä.

Museonjohtaja Elina Heikka vastaa:

Koska kuvan ottamisesta on yli 50 vuotta eikä nähdäkseni ole syytä otaksua, että kyseessä olisi pidemmän suoja-ajan omaava valokuvateos, kuvaa voi käyttää julkaisussa vapaasti, kunhan ilmoittaa valokuvaajan tiedot. Valokuvan suoja-aika on 70 vuotta kuolemasta, mikäli kysymys on valokuvateoksesta. Ns. tavallisten valokuvien osalta suoja-aika on 50 vuotta kuvan otosta. Ongelma on teoksen ja tavallisen valokuva ero, joka on kaikkea muuta kuin selvä. 

Viimekädessä teoskynnys on oikeudessa ratkottava asia. Lähtökohta lainsäätäjällä lienee ollut, että teos on poikkeus. Tekijänoikeusneuvoston kannan mukaan Rashid Nasretdinin eli Nasan ainutlaatuinen valokuva Paavo Nurmesta sytyttämässä olympiatulta ei ylitä teoskynnystä - ks. verkossa julkaistu neuvoston lausunto asiasta.

Suoja-ajasta ks. myös näillä sivuilla julkaistu vastaus kysymykseen: "Kauanko valokuvien käyttö on rajoitettua?"

Utriainen löytyy museon julkisesta Kuka kuvasi -verkkomatrikkelista, jossa ennen tietoja ennen 1950-lukua toimintansa aloittaneista kuvaajista. Sieltä käy ilmi, että Fotomies oli Juho Utriaisen (s. 1918) oma kuvaamo.

Asiasanat: tekijänoikeus

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia