27.2.2013

Mitä tiedetään viipurilaisesta Metsi & Fritz -kuvaamosta?

Karjalaisia valokuvissa -ryhmässä Facebookissa on ollut esillä valokuvia, joissa on kohopainatus Metsi & Fritz, Viipuri. Ainoa tieto, joka löydettiin valokuvaamosta, on lakkautettujen yritysten tiedoissa " Kansallis-valokuvaamo omist Ida Emilia Vahlström, 26.998, YEH yksityinen ...... Metsi & Fritz O.Y." Samanlaisella taustalla on ollut esillä viipurilaiskuvaamo Toivolan kuvia, mutta Armas Toivolan tiedoissa Kuka kuvasi -palvelussanne ei mainita em. kuvaamonimeä tms.

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Valokuvaamo Metsi & Fritz Oy:n perustamisvuosi oli 1933 ja toiminnan päättämisvuosi 1937. Kuvaamo sijaitsi osoitteessa Suurikatu 7 vuosina 1934-1937. Yhtiö harjoitti valokuvausliikettä sekä valokuvatarvikkeiden ja valmiiden valokuvien kauppaa.

Osakkaina yrityksessä olivat alkuvaiheessa Toivo Metsi, hänen vaimonsa Emmi Metsi, Amalia Pitkänen ja Sulo Fritz, mutta jo vuonna 1934 Emmi Metsi oli ainoa osakas. Toivo Metsi toimi kuvaamon toimitusjohtajana. Työntekijöinä oli kaksi naista ja yksi mies.

Liike toimi Valokuvaamo Toivolalta, jonka omistaja Armas Toivola oli, vapautuneissa tiloissa Suurikadulla. Vuonna 1937 Suurikatu 7:ssä toimi jo Valokuvaamo Th. Nyblinin sivuliike.

Tiedot sisältyvät Annastiina Henttisen selvitykseen Viipurilaiset valokuvaamot sekä viipurilaisia ammatti- ja harrastajavalokuvaajia vuosina 1900-1940.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia