1.3.2011

Ovatko nämä taikalyhdyn lasilevyjä?

Sain erään jäämistön mukana tällaisia lasilevyjä isohkon kasan.

Ovatko kuvassa olevat levyt taikalyhdyn lasilevyjä? Niissä on kuvattu mm. lasten leikkejä. Huomasin myös että huuto.netissä myytiin harvinaisena taikalyhtyä: en ole sitä ostamassa, mutta heräsi ajatus, että ovatko kojeet olleet jonkin tietyn kokoisia vai ihan sattumanvaraisia? Onko levyillä arvoa tänäkin päivänä? Jos on, niin minkä verran? Kaipaako niitä kukaan?

Amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Kyseiset levyt ovat tosiaan taikalyhtykuvia.

Kuvien katselulaitteita on ollut käytössä erilaisia ja eri kokoisia. Mitään yhtä standardikokoa kuvilla ei siis ollut. Alkujaan laterna magica eli taikalyhty keksittiin 1600-luvulla ja tekniikka on ollut käytössä satoja vuosia, 1900-luvulle asti. 1800-luvulla taikalyhtykuvat olivat pääasiassa viihdettä ja huvitusta. Niitä saatettiin hankkia varakkaampien perheiden lapsille. Kiertävät "lanternistit" puolestaan järjestivät taikalyhtynäytöksiä suuremmalle yleisöille elokuvia edeltävällä aikakaudella. 1800-luivun lopulla taikalyhtytekniikalla alettiin esittää myös monenlaista kansansivistyksellistä aineistoa myöhemmin käytössä olleiden diakuvien ja -projektorien tapaan. Näitä valistuskuvastoja on valmistettu myös Suomessa, mutta viihdekäytössä olleet taikalyhtykuvat ovat olleet ymmärtääkseni ulkomaista tuontitavaraa. Kysymyksesi liitekuvana olleet satuaiheiset taikalyhtykuvat kuulunevat näihin.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) kokoelmiin kuuluu taikalyhtyjä. KAVA:n Elävän kuvan museosta (http://www.kava.fi/elavan-kuvan-museo) voi tiedustella asiasta.

Myös Museoviraston kuva-arkiston kokoelmissa on koko joukko taikalyhtykuvia, ja niiden katselulaitteita löytyy Kansallismuseon kokoelmista. Valokuvataiteen museon kokoelmissakin niitä on joitakin, vaikkakaan ne eivät varsinaisesti kuulu meidän kokoelmatoimintamme painopisteisiin. Museomme kirjastossa on lisäksi Kansanvalistusseuran taikalyhtykirjoja -sarjan niteitä, jotka ovat valmiita käsikirjoituksia taikalyhty-esitelmien pitämistä varten.

Kysyit kaipaako noita taikalyhtykuvia kukaan. Jo edellä mainittujen kokoelmien lisäksi mieleen tulee esimerkiksi Suomen lelumuseo. He saattaisivat olla kiinnostuneita lapsille suunnatuista satuaiheista. Huutokauppoja kiertävä kollegani puolestaan kertoi, että taikalyhtykuvat ovat erittäin kysyttyjä keräilijöiden keskuudessa, eikä niitä tunnu liikkuvan markkinoilla kovinkaan suuria määriä. Ehjillä ja hyväkuntoisilla taikalyhtykuvilla on siis epäilemättä myös rahallista arvoa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia