15.5.2013

Miten selvitän vanhojen lehtikuvien tekijänoikeudet?

Teen tamperelaisen harrastajateatterin historiikkia, ja materiaalista löytyi pari artikkelia, jotka oli kuvittanut Kalle Kultala. Miltä taholta voin pyytää lupaa käyttää kuvia kirjassa? Entä muiden kuvaajien Aamulehdessä, Kansan Lehdessä ja Hämeen Yhteistyössä julkaistut kuvat ja niiden tekijänoikeudet? Monien löytämieni artikkelien kuvateksteissä ei näy kuvaajan nimeä lainkaan.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:


Kuvaajien jäljittäminen noiden lehtileikkeiden perusteella voi tosiaan olla työlästä, jos kuvaajan nimeä ei yleensä ole mainittu. Lehtien arkistojen kautta pääset varmaankin parhaiten eteenpäin. Sieltä saattaa myös löytyä käyttöösi laadukkaampi versio alkuperäisestä lehtikuvasta.

Hämeen Yhteistyön ja Kansan Lehden arkistot ovat ymmärtääkseni nykyisin Kansan Arkistossa. Sieltä voisit löytää sekä kuvia että tietoja kuvaajista. Tamperelaisista kuvista ja kuvaajista voit saada lisätietoja ja vinkkejä myös Vapriikista.

Kuvan oikeuksien haltija voi olla joko kuvaaja itse, mikäli hän on työskennellyt freelancerina, tai kuvaajan työnantaja eli lehti. Monien kuvaajien aineistoja on myös edelleen heillä itsellään tai suvun hallussa.

Valokuvataiteen museon erikoistutkija Jukka Kukkonen on tehnyt näistä lehtikuvaajien aineistoista kaksi selvitystä. Valokuvat kellareissa. Selvitys kustannustalojen kuva-arkistoista löytyy Opetus- ja kulttuuriministeriön sivulta. Valokuvat kotona – selvitys freelancerlehtikuvaajien ja dokumenttikuvaajien yksityisarkistoista on saatavissa käsikirjoituksena Suomen valokuvataiteen museosta.

Kalle Kultalan tekijänoikeuksien tilanne selvitetään aikaisemman kysymyksen vastauksessa. Hakusanalla ”tekijänoikeus” löydät Kysy museolta -palvelusta lisää aiheeseen liittyviä vastauksia.

Kommentit (1)

Kimmo Kestinen kommentoi:

Kansan Lehden valokuvakokoelma ja iso osa myös Hämeen Yhteistyön valokuvista on nykyään Työväenmuseo Werstaalla. Kansan Lehden kuvia on digitoitu ja löydettävissä Arjenhistoria.fi:n ja Finna.fi:n kautta. Lehdet ovat käyttäneet myös freelancekuvaajia, kuten E.M.Staf, jonka aineistoa on erityisesti Vapriikilla.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia