12.8.2013

Koskevatko ilmakuvien julkaisemista erityiset säännöt?

Koskeeko vanhojen ilmavalokuvien julkaisemista jotkin erityiset säännöt, vai voiko 1930-luvulla kuvattuja käyttää julkaisussa kuten muitakin tuon ajan tavallisia valokuvia?

Tutkija Anni Wallenius vastaa:

Ilmakuvia koskevat samat tekijänoikeus- ja henkilötietosuojasäännökset kuin muitakin nk. "tavallisia" valokuvia. Kysy museolta -palvelussa on useita vastauksia, joissa avataan tätä valokuvien tekijänoikeuksiin liittyvää jaottelua "tavallisiin" kuviin ja teoskynnyksen ylittäviin valokuviin, ks. esim. vastaus käyttörajoituksista ja vastaus koskien lehtikuvien teoskynnystä . 1930-luvulla kuvattujen tavallisten kuvien osalta siis lähioikeus on jo rauennut. Sen sijaan julkaisun yhteydessä on syytä mainita tieto kuvaajasta tai kuvan tuottaneesta organisaatiosta.

Kuvien julkaisussa on lisäksi otettava huomioon henkilötietosuojan ja yksityisyyden suojan asettamat rajoitukset. Lentokoneesta otetut laajat ilmakuvat tuskin voivat paljastaa mitään arkaluontoista, vaikka kuvissa näkyisikin yksityisiä pihapiirejä, eivätkä kuvissa mahdollisesti näkyvät ihmisetkään ole tunnistettavissa. Kuvaus on yleensä kiellettyä tai luvanvaraista raja-alueilla ja sotilaskohteiden läheisyydessä, joissakin maissa myös lento-, rautatie- ja metroasemien sekä satamien kuvaus on kiellettyä. Tavanomaisten ilmakuvien julkaisuun ei kuitenkaan liity mitään erityisiä rajoituksia. Valokuvien julkaisemiseen ja käyttöön liittyvistä kysymyksistä voi lukea lisää esimerkiksi Kamera-lehden pitkäaikaisen päätoimittajan Pekka Punkarin blogikirjoituksesta ”Missä saa kuvata… ja julkaista”.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia