9.8.2013

Mitä tehdä vanhoilla lasinegatiiveilla?

Kaivoin juuri esiin pahvilaatikollisen vanhoja lasilevynegoja. Mitä ihmettä niillä voisi tehdä? Olen pitänyt kolmea levyä nyt kaksi vuotta ikkunassa ihan koemielessä. Ne ovat uv-kalvon sisällä. Olen kookeillut, kestävätkö ne päivänvaloa ja ajoittaista auringonvaloa haalistumatta. Tähän mennessä eivät ole muuttuneet tai haalistuneet. Tässä nyt vain mietin ja ihmettelen, mitä niillä tekisin? Olisiko ehdotuksia?

Tutkija Anni Wallenius vastaa:

Kaikki negatiivit, myös lasinegatiivit, säilyvät parhaiten kontrolloiduissa ja tasaisissa olosuhteissa, valolta, lämmöltä ja liialta kosteudelta ja kuivuudelta suojattuna. Lasinegatiiveille suositellaan säilytystä viileässä, vähintään alle 18 °C:ssa, tilassa, jossa suhteellinen ilmankosteus on 30-40 %. Valolle tai lämmölle altistuminen ei tuhoa negatiivia välittömästi. Säilytysolosuhteet kuitenkin vaikuttavat ratkaisevasti siihen, kuinka nopeasti negatiivin kunto heikkenee. 

Mitä negatiiveille tulisi tehdä? Mikäli negatiiveilla on arvoa teille itsellenne, kannattaa niitä säilyttää niin, että niiden käyttöarvo säilyy. Jos taas haluatte luopua negatiiveista, jokin museo saattaisi olla niistä kiinnostunut. Aineiston sopivuus Valokuvataiteen museon tai jonkin muun vanhaa kuva-aineistoa säilyttävän kuva-arkiston kokoelmiin riippuu muun muassa negatiivien aiheista, iästä, kuvaajasta, kunnosta sekä siitä, mitä ja miten paljon niiden synty- ja käyttöhistoriasta tiedetään.

Asiasanat: negatiivit, säilytys

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia