6.11.2013

Voiko lasinegatiivia puhdistaa?

Äitini vintiltä löytyi isoisäni vanhoja lasinegatiiveja 1920-ja 1930-luvuilta. Aion digitoida ne näiltä sivuilta löytämieni ohjeiden mukaisesti, mutta kannattaako/saako/voiko lasinegatiivien kiiltävää puolta puhdistaa mitenkään? Jos voi, niin miten? Emulsiopuoleen en tietenkään koske.

Konservaattori Laura Sallas vastaa:

Hienoa, että pidät huolta kokoelmastasi. Jos lasinegatiivi on kokonaisuudessaan hyväkuntoinen, voi sen kiiltävää puolta, jolla ei ole emulsiota, varoen yrittää puhdistaa. Aluksi kannattaa varata työskentelyyn sopiva riittävän iso pöytätila, jonka pinta on puhdas ja kuiva. Työvälineiksi tarvitset pumpulia, puhdistettua vettä ja pehmeän vuohenkarvasiveltimen. Lasinegatiiveja tulisi aina käsitellä puuvillakäsineet tai lateksikäsineet kädessä, mutta puhdistaminen on tässä poikkeus, koska hanskat vaikeuttavat työskentelyä. Puhdistuksessa käytettävän kosteuden määrää on vaikea arvioida muuten kuin paljain käsin. Emulsiopuolta tulee kuitenkin erityisesti varoa, koska sormenjäljet jäävät helposti.

Emulsiopuolelta lasinegatiivia on mahdollista puhdistaa kevyesti harjaamalla mainitulla pehmeällä vuohenkarvaharjalla. Tämä tulisi tehdä ennen lasipuolen puhdistamista. Edes pehmeällä harjalla taas ei voi harjata, jos emulsio on vahingoittunut, esimerkiksi irronnut tai repaleinen. Lasipuolta taas voidaan puhdistaa pyyhkimällä, edellyttäen, ettei lasipuolella ole retusointeja tai muita merkintöjä, joita ei haluta poistaa. Lasipuoli voidaan siis puhdistaa pyyhkimällä puhdistettuun veteen nihkeäksi kostutetulla pumpulitupolla. Liikaa kosteutta tulee välttää. Ensin pyyhitään kostealla, ja sitten kuivalla. Varotaan, ettei kosteutta eksy emulsiopuolelle. Usein pelkkä vesi riittää mainiosti lasinegatiivin puhdistamiseen, ja puhdistuksen jälkeen voi iloita kirkkaasta lopputuloksesta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia