23.1.2014

Kenen on kuva veden päällä kävelemisestä?

Kaipaisin arkkitehtuurin diplomityöni inspiraatioksi erästä näkemääni valokuvaa, jossa muistini mukaan on hyvin vahva illuusio veden päällä kävelemisestä. Kuva on nyt omasta muististani hukassa. Osaisittekohan auttaa asiassa? Muistikuvani kuvasta ovat hieman hämärät, mutta yritän kuvata sen parhaani mukaan. Kuva on suomalaisen kuvaajan otos. Siinä on järvimaisema ja tyyni veden pinta, muistini mukaan mustavalkoisena. Veden pinnalla on henkilö (mies?) tai ainakin henkilön paljaat jalat. Uskoakseni kuva on toteutettu siten, että henkilön jalkaterät ovat kiven tms. päällä, joka on juuri ja juuri veden pinnan alla.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Tutulta kuullostaa - kyseessä lienee tämä amerikkalaistuneen, suomalaissyntyisen valokuvataiteilijan Arno Rafael Minkkisen teos Beach Pond, Connecticut, vuodelta 1974. Se kuuluu myös Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin.

Veden alla oleva kivi on hyvä arvaus, se saattaa hyvinkin olla selitys sille, että veden pinta näyttää kannattelevan kävelijää. Minkkisellä ei ole tapana paljastaa tarkalleen, miten kuvat on toteutettu, mutta sen tiedämme, ettei lopputulosta ole manipuloitu - ei photoshopilla eikä edes pimiössä useista negatiiveista yhdistelemällä. Taiteilija luo illuusion kuvaustilanteessa ja näkee lopputuloksen vasta myöhemmin kehittäessään filmin. Jos kuvassa kädet pistävät esiin lumikinoksesta, taiteilija on oikeasti kaivautunut lumeen kuvaa varten. Minkkinen käyttää kuvissa omaa vartaloaan, koska ei halua vaatia ketään toista sietämään kuvien vaatimaa epämukavuutta ja jopa vaaraa.

Tätä ja muita huimia illuusioita voit selailla inspiraationlähteiksi Minkkisen kotisivulta. Jos taas harkitset kuvan muunlaista käyttöä esim. julkaisussa, voit kääntyä museon kuvapalvelun puoleen. Kuvien julkaisuun tarvitaan lisäksi tekijänoikeuksien omistajan, tässä tapauksessa taiteilijan itsensä lupa.

Arno Rafael Minkkinen, Beach Pond, Connecticut, 1974 (Courtesy N.C.E., Paris; Barry Friedman, Ltd., NY). Suomen valokuvataiteen museo.

Kuvan alla näkyy kuvalle museossa annettu diaarinumero sekä harmaakiila.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia