5.2.2014

Mikä on oheisten lasilevyjen ajoitus ja arvo?

Meillä on oheisen kuvan kaltaisia lasilevyjä toistakymmentä ja niihin liittyvä 'projektori'. Miltä vuosikymmeneltä mahtavat olla ja onko niilä arvoa?

Amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Oheiset lasilevyt ovat taikalyhtykuvia ja niitä katsotaan heijastamalla kuva taikalyhtykojeen avulla vaalealle pinnalle. Ne ovat siis eräänlaisia diakuvia. Taikalyhdyt keksittiin jo 1600-luvulla ja tekniikka on ollut käytössä 1900-luvulle asti.

Taikalyhtykuvia tuotettiin myös valokuvista, mutta oheiset satuaiheiset kuvat ovat maalattuja. En voi sanoa ollevani niiden suhteen asiantuntija, mutta rohkenen arvioida niiden olevan sotien väliseltä ajalta, 1920 - 1930 -luvulta. (Korjatkaa minua lukijat, jos tunnette asiaa paremmin!)

Taikalyhtykuvilla voi olla kulttuurihistoriallisen arvonsa lisäksi jonkin verran rahallista arvoa, joka määräytyy keräilijöiden kiinnostuksen perusteella. Nämä kuvat ovat ulkomaista tuotantoa, kuten myös todennäköisesti hallussasi oleva katselulaite. Niiden markkinat ovat niin ikään kansainväliset.

Helpoimmin jonkinlaisen yleiskäsityksen markkinoista saa tekemällä "Magick Lantern" hakuja keräilijöiden suosimiin nettihuutokauppoihin ja vastaaviin.

Aika edullisesti näyttäisivät omistajaa vaihtavan.

 

Asiasanat: taikalyhtykuvat

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

Taikalyhtykuvat ovat todellakin varsin vaikeita ajoitettavia. Kysyjän lähettämät ovat käsittääkseni kolmesta eri sarjasta. Polkupyöräilijästä voi hakea ajoitusta esimerkiksi pyörästä ja vaatetuksesta. 1886 tulee käyttöön polkupyörä, jossa on polkimet ja ketju. Olkihattu ja puolipitkä hame ovat 1900-luvun alkua. Taikalyhtykuviin erikoistunut Peter Riecke toteaa verkkosivuillaan, että "klassiset kuvalevyt ovat käytössä noin 1820-luvulta ensimmäiseen maailman sotaan asti ja modernit diapositiivit 1888-1945." Klassisissakin on kahta levytyyppiä, yhtenäinen kuvapohja ja nyt esillä olevat mustan pohjan ympäröimät pallot. Suomessa näitä levyjä on vähän. Kysynnän ja tarjonnan vähäisyyden vuoksi hinnat ovat meillä pysyneet kohtuullisina. Aika äskettäin Ruotsissa Bukowskilla myytiin huutokaupassa kuuluisan elokuvaohjaajan Ingmar Bergmanin hallussa ollut 10 lasilevyn taikalyhtykuvasetti. Sille oli arviohinnaksi esitetty 500-600 Ruotsin kruunua, lopullinen hinta oli 492000 Ruotsin kruunua. Kaupassa maksettiin omistajan nimestä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia