19.3.2014

Hakaristilippu Helsingissä – postikortin aihe ja ajoitus?

Mikä vuosi? Mikä tapahtuma?

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Postikortin kuva liittyy Helsingissä vuonna 1940 järjestettyyn Suomi-Ruotsi-Saksa -yleisurheilumaaotteluun. Olympiakisojen peruunnuttua Olympiastadionilla kilpailtiin Suomi-Ruotsi-Saksa -kolmimaaottelussa 7.–8.9.1940. Valokuvaaja Aarne Pietisen otos samasta tapahtumasta on Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmissa ja nähtävissä täällä. Myös Stadin ratikat –verkkosivustolla on julkaistu Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista peräisin oleva kuva Mannerheimintien (tuolloin Heikinkatu) varren lippuriveistä, nähtävissä täällä.

Helsingin kaupunginkirjaston Kysy -palvelussa on kyseiseen maaotteluun liittyvä kysymys ja vastaus. Kirjasto ohjaa lisälukemisen äärelle ja vinkkaa, että kaupunginkirjaston valikoimista löytyy kirjojen lisäksi myös äänitteitä ja liikkuvaa kuvaa kyseisestä maaottelusta. Kirjaston vastaus on luettavissa tästä linkistä.

Kolmimaaottelun vastaanottoa suomalaisessa mediassa on käsitellyt Joonas Turunen vuonna 2013 valmistuneessa poliittisen historian pro gradu –työssään ”Kolmimaaottelusta uuteen urheilevaan Eurooppaan? Suomen ja Saksan urheiluyhteistyö 1940–1942”. Joonas Turunen muotoilee maaottelun merkityksen tutkielmansa tiivistelmässä näin: ”Maaottelun kautta helsinkiläisille tulivat tutuiksi hakaristilippu ja Saksan kansallislaulu. [--] Kolmimaaottelussa kiteytyy useita kehityskulkuja. Suomi tarvitsi urheilua toipuakseen talvisodasta ja Saksa luodakseen suhteita sekä liittolaisiin että miehitettyihin maihin. Suomalaiselle lehdistölle maaottelu tarjosi vaihtoehtoista kirjoitettavaa sota-aikana. Saksan osallistumiseen suhtauduttiin pääasiassa innokkaasti. Urheiluyhteistyö syveni käsi kädessä sotilaallis-poliittisen lähentymisen kanssa, ja myös suomalaisille se oli hyvä väylä ylläpitää suhteita voimakkaaseen liittolaiseen.” Tiivistelmä ja koko tutkielma on luettavissa Helsingin yliopiston opinnäytetietokannassa tästä linkistä.

Kuvan ottajasta, helsinkiläisestä valokuvauksen monitoimimiehestä Vilho Setälästä voi lukea lisää museomme Kuka kuvasi -kuvaajatietokannasta tästä linkistä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia