26.9.2014

Löytyykö vanhan passikuvan negatiivi jostakin?

Vaimon jäämistöstä löytyi kaksi passikuvaa ja pienen kortin sisältänyt kuori. Toisessa kuvassa on takana leima "Foto-Poutiainen 29.2.68 0561" sekä lukemiskelvoton rivi. Korttiin on painettu teksti, jonka mukaan kuvia ja suurennuksia voi tilata "vielä vuosien kuluttua" kortissa olevalla numerolla 68561. Kiinnostaisi tietää, vieläkö kuva löytyy jostakin. Lapsenlapset olisivat kiinnostuneita hyvästä isoäidin kuvasta.

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Aiemmin oli tosiaan yleistä, että kuvaamo muistutti mahdollisuudesta tilata uusia kappaleita kuvaamossa kuvatusta valokuvasta kuvaan tai taustapahviin painetulla tekstillä. Negatiiveja säilytettiin kuvaamon arkistossa, ja tilaaja- ja tilausnumeron avulla oikea negatiivi löydettiin pitkänkin ajan kuluttua. Valitettavasti nämä kuvaamojen negatiivikokoelmat ovat harvoin säilyneet kokonaisina kuvaamojen lopetettua toimintansa. Vielä harvemmin on säilynyt kuvaamojen asiakaskortistoja, joiden avulla negatiivit ovat paikannettavissa isoista kokonaisuuksista.

Museomme valokuvaamotietokannassa on tieto nimellä Kuvavalmistamo Poutiainen Oy toimineesta kuvaamosta, mutta sen toiminta on tietojemme mukaan päättynyt jo 1953, joten ko. passikuva ei varmaankaan voi olla kuvattu siellä. Valitettavasti emme siis tiedä Foto-Poutiaisen toiminnasta tai negatiivikokoelmien kohtalosta. Jos tiedätte, millä paikkakunnalla ko. kuvaamo on toiminut, voisitte vielä koettaa tiedustella alueen paikallismuseosta tai maakuntamuseosta, tietäisivätkö nämä kuvaamon vaiheista.

Päivitys 7.10.

Saimme Poutiaisen kuvaamoa koskevia lisätietoja Museoviraston kuvakokoelmien yli-intendentti-emerita Sirkku Dölleltä:

Sirkku Dölle tunnisti kuvassa olevan logon Helsingissä Mikonkadulla toimineen kuvaamon tunnukseksi.  Vuoden 1956  Suomen Kauppa ja Teollisuus Oy:n julkaisemassa Sininen kirja –yrityshakemistossa mainitaan Kuvavalmistamo Poutiainen Oy, Vuorikatu 16 A. Aili ja Paavo Poutiaisen lisäksi valokuvaustoiminnoissa vaikutti myös toimitusjohtajana Lasse Poutiainen. Hänen vastuullaan oli Kuvavalmistamo Poutiainen Oy, joka mainitaan jo vuoden 1953 puhelinluettelossa. Luettelon mainoksessa on merkintä Passikuvaamo - puh. 662418 - Mikonkatu 8. Mikonkatu 8:ssa toimi Monifoto 1 eli Aili ja Paavo Poutiaisen johtama liike. Perheellä oli siis useita toimipaikkoja. Helsingin puhelinluettelo vuodelta 1973 kertoo, että kuvavalmistamo Poutiainen toimii osoitteessa Mikonkatu 11. Yrityksen perustamisvuosi ei noiden luetteloiden avulla selvinnyt. Museoviraston kuvakokoelmista löytyy Poutiaisten negatiiviaineistoa nimellä Paavo Poutiaisen negatiivikokoelma. Tässä aineistossa on sekä yritys- että henkilökuvia, mutta ne eivät valitettavasti liity teitä kiinnostavaan ajanjaksoon. Jos haluatte jatkaa Poutiaisen negatiivikokoelman metsästystä, kannattaa seuraavaksi selvittää, vieläkö kuvaamon viimeinen omistajapolvi on tavoitettavissa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia