1.12.2014

Mitä tehdä roskalavalta löytyneille kaitafilmeille?

Löysin jätelavalta noin 20 kpl 8mm kaitafilmejä, jotka sisältävät ilmeisesti kuvaa Suomesta vuosilta 1945-1963. En tiedä ovatko filmit Valokuvataiteen museota kiinnostavia, mutta yritän selvittää onko filmeillä mitää arvoa. En omista projektoria, eli en pysty selvittämään filmien tarkempaa sisältöä. Haluaisin löytää keinon selvittää mitä filmit todella sisältävät. Kannattaako näitä säilyttää / myydä / museoida, vai onko nämä päätyneet roskikseen hyvästä syystä?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Hei,

valitettavasti Suomen valokuvataiteen museolla ei ole mahdollista ottaa kokoelmiinsa kaitafilmejä, mutta jotakin muuta museota ne saattavat hyvinkin kiinnostaa.
En osaa ihan suoraan sanoa, missä filmejä voisi katsoa sisällön selvittämiseksi. Kysyin asiaa kaupunginkirjastolta, ja pääkaupunkiseudulla ainakin Sellon kirjastossa Leppävaarassa on mahdollisuus digitoida kaitafilmejä. Kannattaa kysäistä lisätietoja sieltä.

On olemassa myös Suomen Kaitafilmiyhdistys, josta voisit kysyä, onko heillä tarjota apua filmien katsomiseen.
Jos filmeillä on tunnistettavia paikkoja, niitä kannattaa tarjota kyseisten paikkakuntien kaupungin- tai paikallismuseoihin. Ainakin Helsingin kaupunginmuseo vastaanottaa Helsingissä kuvattuja kaitafilmejä mielellään, ks. vastaus Kysy museolta-palvelussa: http://www.kysymuseolta.fi/helsinginkaupunginmuseo/#!id=76

Toivottavasti asia etenee, arvokasta ajankuvaa filmeillä varmasti on taltioituna.

Kommentit (2)

Amanuenssi Leena Sipponen kommentoi:

Museonjohtajamme lisäsi vielä, että Museovirasto on kerännyt kaitafilmejä hankkeena. Asiasta voisi tiedustella kuvakokoelmien päällikkö Ismo Maliselta.

Sirkku Dölle kommentoi:

Museoviraston kuvakokoelmat käynnisti 1990-luvulla kaitafilmien kartoituksen. Sen seurauksena kokoelmiin saatiin kaitafilmejä lahjoituksina, ostoina ja kopioinnin kautta. Nimenomaan 8 mm:n kaitafilmien taltiointi jäi Museoviraston ja yleensä museoiden ja arkistojen vastuulle. Silloinen Suomen elokuva-arkisto, nykyinen KAVI haluaa keskittyä vain ammattilaisten filmiaineistoihin. Filmejä voi "hätäkatsoa" suurennuslasilla valopöydällä, mutta apua löytyy myös kaitafilmiharrastajien piiristä. Filmi- ja videokuvaajien liiton (ent. Suomen kaitafilmaajien liitto) jäsenyhdistyksissä löytyy sekä tietoa että laitteita kaitafilmiongelmissa. Helsingin filmi- ja videokuvaajat ry( ent. Helsingin kaitafilmaajien yhdistys) täytti juuri 60 vuotta. Filmi- ja videokuvaajien liitolla on omat verkkosivut ja siellä voi lukea myös Filmaaja-lehteä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia