20.1.2015

Kiinnostaisiko vanha valokuva-albumi museota?

Minulla olisi vuodelta 1924 vanhoja kuvia vanhassa albumissa. Kiinnostaisiko se teitä? Joukossa on tunnettuja valokuvaajia. Kuvat ovat henkilökuvia. Haluaisin myös tietää kuvien arvon ja keitä kuvissa on.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuten Kysy museolta -vastauksissakin olemme usein joutuneet toteamaan, vanhojen valokuvien henkilöitä on vaikea tunnistaa, ellei kuvien yhteydessä ole tietoja. Jos sinulla on tietoa albumin alkuperäisistä omistajista, sitä kautta voi löytyä johtolankoja. Sen jälkeen johtolankoja voi kysellä sukututkimus- ja paikallishistoriayhdistyksiltä ja paikallisista museoista.

Emme ota kantaa esineiden myyntihintoihin, mutta verkkohuutokaupoissa liikkuu jonkin verran vanhoja valokuva-albumeita, ja sieltä voit saada jonkinlaisen käsityksen niiden markkina-arvosta. Aivan toinen asia on tietenkin tunne- ja muistoarvo, johon liittyy olennaisesti tieto kuvien henkilöistä ja albumin omistajista. Tuntematonkin albumi voi olla omistajalleen arvokas kauneusarvonsa vuoksi.

Museon näkökulmasta albumi voi olla mielenkiintoinen esimerkki valokuvan säilyttämisen, jakamisen ja esittelyn kulttuurihistoriasta - siinäkin omistustiedot ovat tärkeitä, koska albumi on myös esimerkki omistajansa sosiaalisesta verkostosta. Myös Suomen valokuvataiteen museo on ottanut vastaan lahjoituksina vanhoja valokuva-albumeita. Albumin kuvat taas ovat esimerkkejä kuvaajien tai kuvaamojen tuotannosta, ja ne voivat anonyymeinäkin sopia paitsi meidän, myös jonkin paikallismuseon kokoelmiin, jos kuvaamojen osoitteet viittaavat tiettyyn paikkakuntaan. 

Jos haluat lukea, mitä vanhoista valokuvista ja niiden tunnistamisesta on aiemmin kysytty, vastattu ja pohdittu Suomen valokuvataiteen museon Kysy museolta -palvelussa, voit hakea kysymyksiä esimerkiksi hakusanoilla Tunnistaminen, Arvo ja Visiittikortit.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia