22.1.2015

Miten säilyttää BOSCO-automaatilla otettuja kuvia?

Iloiset ystävykset ovat käyneet Bosco-automaatissa kuvattavina 1880 - 1900-luvun vaihteessa.

Bosco-automaatilla otetut valokuvat voi tunnistaa helposti etupuolen kehyksestä sekä taustan teksteistä ja logosta.

Löytyykö kokoelmistanne BOSCO-valokuvausautomaatilla otettuja valokuvia? Valokuva on "kehitetty" ohuelle metallialustalle. Ett hem -museolla on kaksi, ja tiedustelen miten niitä oikeaoppisesti pitäisi säilyttää.

Konservaattori Laura Sallas vastaa:

Valokuvataiteen museon kokoelmissa on joitakin BOSCO-valokuvausautomaatilla otettuja kuvia. Kyseessä olevat kuvat edustuvat ensimmäisiä ns. pikakuvia, jotka on voitu ottaa automaatissa. Metallipohjalle valmistettuja kuvia kutsutaan ferrotyypeiksi.

Säilytysolosuhteiden tulisi olla lämpötila- ja kosteusarvoiltaan mahdollisimman tasaiset, viileät ja kuivat. Erityisesti liikaa kosteutta tulisi välttää metallipohjaisten kuvien kohdalla, jotta ne eivät ruostu. Säilytystä varten ferrotyypit olisi hyvä suojata yksittäin asianmukaisista materiaaleista valmistettuihin suojakuoriin, jotka pakataan laatikkoon. Paperisia materiaaleja suositaan muovisten sijaan, koska ne hengittävät, ja niiden sisälle ei muodostu mikroilmastoja. Laatikoiden ja suojakuorien tulisi olla myös oikean kokoisia.   Valokuvamateriaalien suojaukseen suositellaan materiaaleja, jotka ovat läpäisseet standardoidun valokuva-aktiviteettitestin, ISO 18916 (PAT, photographic activity test). Näitä tuotteita voi hankkia ulkomaisista verkkokaupoista tai Suomesta Museoiden Hankintakeskuksesta.

Ferrotyypeistä löydät lisätietoa Kysy museolta -palvelusta hakusanalla Ferrotyyppi tai Ferrotyypit.

Kommentit (1)

jouko alanko kommentoi:

Bosco-automaatti patentoitiin tietojeni mukaan 16.7.1890 keksijänsä Conrad Bernittin toimesta. Ensimmäinen patentti valokuva-automaatista oli v 1888 Baltimoressa William Popen ja Edward Poolen toimesta ja ensimmäisen tunnetun toimivan automaatin patentoi Ranskalainen TE Enjalberti maaliskuussa 1889 ja Saksalainen Mathew Steffens toukokuussa 1889, mutta Bernittin kone oli ensimmäinen taloudellisesti kannataava ja toimiva laite. Sellainen on tiettävästi ollut käytössä 1890-luvun alussa Helsingissä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia