30.1.2015

Kuka on kuvan mummo ja mikä kuvaamo?

Kuka mummu on kuvassa?

Mummun kuvan taustapuolella on Studio-valokuvaamon logo ja jugend-tyylisin kirjaimin painettu osoite.

Minulla on valokuva, joka on otettu Valokuvaamo Studiossa,  Iso Robertinkatu 10, Helsinki. Puhelinnumero on ollut 27759. Nyt tällaista liikettä ei löydy. Tässä osoitteessa on ollut ainakin Valokuvaamo Impi 1900-luvun alkukymmenellä. Voisiko tämä valokuvaamo Studio olla Valokuvaamo Impin jatkaja? Voisinko mistään saada tietoa, kuka henkilö on kuvassa? Etupuolella kuvaa lukee Studio ja joku vuosiluku. Takana on studion osoite.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Osoitteessa Iso Roobertinkatu 10 on vuoteen 1930 saakka toiminut valokuvaaja C. P. Dyrendahlin ateljee, joka toimi jossakin vaiheessa myös nimellä Impi. Meidänkään tietokannastamme ei selviä, mitä Iso Roobertinkatu 10:ssä on ollut vuodesta 1930 eteenpäin. Kuvasi kuitenkin todistaa, että valokuvaamotoiminta samassa liiketilassa on jatkunut. Studio-ateljee tuli nyt lisätyksi tietokantaamme, ja toivottavasti saamme siitä lisätietoja! Vuosiluvussa olen näkevinäni luvun -45.

Muistaja-tietokannan kautta Nurmijärven museon kokoelmista löytyy yksi samassa valokuvaamo Studiossa otettu muotokuva vuodelta 1942. Siinä kuvaajan signeeraus on ollut hieman toisenlainen, mutta sitä kautta saamme sentään pienen lisätiedon kuvaamon toimintavuosista. Vinoon kirjoitettu sana Studio muistuttaa jo hieman toisen kuvan taakse painettua Studio-logoa.

Kun emme tiedä enempää Studio-kuvaamosta, emme myöskään pääse selvittämään, minne sen tilaajakortistot, kuvauspäiväkirjat ja negatiiviarkistot ovat joutuneet. Valitettavasti monen kuvaamon aineisto on toiminnan lopettamisen jälkeen joutunut kadoksiin tai jopa kaatopaikalle. Jos joku tämän vastauksen lukijoista tietää enemmän Atelier Studiosta ja sen aineistojen kohtaloista, otamme mielellämme tiedon talteen!

 

Kommentit (1)

Anna kommentoi:

Omista sukuni albumeista löytyy useita muotokuvia, jotka on otettu tässä Dyrendahlin studiossa 20- ja 30-luvulla. Toiminta on jatkunut 30-luvulla ainakin. Yhden kuvan vuosiluku 1938.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia