25.2.2015

Minkälaisia Helsingin rakennushistoriaa koskevia kokonaisuuksia museon kokoelmissa on?

Flickrissä julkaistun I.K. Inhan Helsinki-sarjan lisäksi kokoelmissanne on varmasti muitakin rakennushistoriallisesti kiinnostavia kokonaisuuksia. Onko hallussanne olevista Helsingin rakennushistoriaa koskevista valokuva-, piirustus- ja muista aineistoista olemassa luetteloa?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Hei,

valitettavasti mitään kattavaa luetteloa ei ole. Kokoelmissamme on paljon kuvia, jotka ovat kiinnostavia myös rakennushistoriallisesta näkökulmasta. Suuri osa kokoelmakuvistamme on luetteloitu sähköiseen tietokantaan, joka on selattavissa ainoastaan museon päätteillä. Nykyisessä kokoelmanhallintajärjestelmässämme on mahdollista merkitä kuvan yhteyteen katuosoite, mutta osa kuvista on tuotu järjestelmään konversion kautta, eikä tarkkaa sijaintia näin ollen kaikissa kuvissa ole. Lisäksi tietokanta elää koko ajan, kun kokoelma karttuu ja jo olemassa olevia tietoja päivitetään. Aina kannattaa siis kääntyä asiakaspalvelumme puoleen mahdollisimman tarkkojen toivomusten kanssa.

Keräsin tietokannastamme joitakin esimerkkikokonaisuuksia. Näissä kaikissa kuvaajan ensisijaisena fokuksena ei suinkaan ole ollut Helsingin rakennuskanta, mutta kuvia voi katsoa myös rakennushistoriallisesta näkökulmasta.

- Kalle Kultala: kuvasarja lasten leikkipaikoista ja koulumatkoista; "kalansilmällä" otettu sarja keskustan näkymistä, rannat ja satamat, rakennustyömaat, Merihaka, Itä-Pasila, lähiöt. Kuvat ovat pääosin 1960-1970-luvuilta.

- Amatörfotografklubben: kaupunkinäkymiä eri vuosikymmeniltä 1900-luvun alusta alkaen.

- Kristian Runeberg: Katajanokka 1970-luvun alussa.

- Markus Leppo: sekä värillisiä että mustavalkoisia kuvia lähinnä keskustasta 1970-luvulta.

- Börje Söderholm: elokuvateatterit 1950- ja 1960-luvuilla, Porthania vuonna 1957, Puutalo Oy:n tilauskuvat vuosilta 1953-1961.

- Pietisen valokuvaamo: Olympiastadion vuodesta 1938, lähiöiden synty 1950-luvulla, Suomenlinna, hotellit Marski ja Palace, tilauskuvauksia eri arkkitehtien ja rakennusliikkeiden, Asuntosäätiön ja asunto-osakeyhtiöiden nimillä.

- K-G Roos: 1950-luvun rakennuksia esim. Pohjois-Haagassa ja Maunulassa, puutalojen purkamisia, Puu-Vallila.

- Matti Koivumäki: Puu-Vallila 1970-luvulla, mielenosoituksia keskustassa 1960-1970-lukujen taitteessa.

- Kuvakeskus: 1930-luvun kuvia mm. hotelleista, ravintoloista, kouluista, Olympiastadionin rakennustyöt, Töölö

- Rafael Roos: miljöö-, teollisuus- ja arkkitehtuurikuvia 1940-1950-luvuilta, mm. rautatieasemalta, Sompasaaresta, Olympiastadionilta ja Kaapelitehtaalta.

- Suomen Matkailuliitto: turistinähtävyyksiksi miellettävät kohteet, julkiset rakennukset, kuvia 1920-1970-luvuilta.

Näiden lisäksi kokoelmissa on runsaasti muutakin Helsinki-aiheista kuvastoa. Kysymyksiä voi esittää kokoelma-amanuensseille yleissähköpostiosoitteeseen fmp@fmp.fi.

 

 

 


 

I.K. Inhan Helsinki-sarjan lisäksi museon kokoelmissa on lukemattomia Helsinki-aiheisia kuvia.

I.K.Inha: Vuorikatu, 1908

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia