23.4.2015

Ketkä ovat kuvassa ja mistä kuva on?

Vanha tarkka isokokoinen valokuva, josta ei tiedetä mitään.

Liitän oheen luultavasti yli 100 vuotta vanhan, hyvälaatuisen valokuvan, josta tiedän vain taustapahviin nimetyn Atelier Apollon nimen. Se löytyi koulumuseomme välikaton puruista ja ilmeisesti liittyy jotenkin tämän talon elämään. Saattaisi olla esimerkiksi johtajaopettaja Taavi Hiltusen opettajaseminaarin tai laulujuhlien tms. henkilöiden kuva. Asuista päätellen juhlakuva. Kuva on 56x43 cm ja harmaa tausta 70x53 cm. Tietäisikö kukaan tälle kuvalle tarkempaa selitystä, missä ja miksi se on otettu ja mahdollisesti myös, keitä siinä on. Kyselee ilmeisesti Lounais-Suomen ainut maalaiskansakoulumuseo (www.koulutintti.com)

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Siinäpä suuri ja tyylikäs joukko. He poseeraavat mäenrinteessä, jonne vievät kivirappuset. Kyseessä voisi siis olla paikallisten laulu- tai muiden juhlien katsomo, jota on toki voitu käyttää ryhmäkuvaan järjestäytymisen paikkana muulloinkin. Daamien leveistä ja litteistä hatuista ja muista vaatetuksen ja kampausten yksityiskohdista päättelen, että ajankohta on 1890-lukua.

Atelier Apollo perustettiin vuonna 1899 sekä Helsinkiin että Vaasaan, Viipuriin ja Imatralle. Myöhemmin samanniminen kuvaamo oli myös Turussa. Jos kuvan takana on Apollon leima, se voi olla joko merkki siitä, että kuva on otettu aikaisintaan vuonna 1899, tai yhtä hyvin siitäkin, että kyseessä on hieman vanhemmasta kuvasta tilattu kopio tai suurennos, joka on valmistettu Atelier Apollon liikkeessä.

Jos arvelet, että kuva liittyisi koulun tai paikkakuntanne historiaan, kannattaa kysyä kuvasta myös Pirkanmaan maakuntamuseon kuva-arkistosta, joka toimii Tampereella Vapriikin yhteydessä.

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

Kuvassa on Jyväskylän seminaarin opettajia ja oppilaita keväällä 1905. Sama kuva on sekä Jyväskylän yliopiston museossa että Museoviraston kuvakokoelmissa. Kuvan henkilöistä osa on tunnistettu, kuvaajastakin on tietoa. Museovirastoon saatiin 2009 yliopiston museolta silloiset kuvaan liittyneet tiedot, joten suosittelen yhteydenottoa Jyväskylän yliopiston museoon. Voihan olla, että on tunnistettu lisää henkilöitä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia