29.4.2015

Mikä seurue mahtaa olla kuvassa?

Keitä lienevät nämä perinneasuiset esiintyjät Oulussa vuonna 1904?

Löysin äskettäin isoäidilleni kuuluneen valokuva-albumin viime vuosisadan alusta. Valitettavasti useat henkilökuvat ovat nimettömiä, eikä elossa ole enää ihmisiä niistä kertomassa. Oheinen vuonna 1904 otettu kuva kiinnostaa kovin. Toinenkin saman tyyppinen löytyy albumista. Kuvaaja on Gustav Feiring. Mikä seurue voisi olla kyseessä?

Kuvan takana lukee vuosiluvun lisäksi "levy säilytetään". Ihan uteliaisuuttani kysyn, voisiko näitä levyjä olla vielä jossakin tallessa, vai mitä niille yleensä on tehty?

 

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Hienoa, että vanha albumi on säilynyt!

G. Feiringin valokuvaamo toimi tietojemme mukaan Oulussa vuosina 1894-1909. Sitä hoitivat norjalaissyntyinen Gustav Feiring ja hänen puolisonsa Karin Zellberg. Kabinettikorttimalliseen kuvaan ikuistettu seurue näyttää sonnustautuneen kenties perinnetanssi- tai musiikkiesitykseen. Suosittelen, että kysyt seurueesta lisää joltakin oululaisiin perinteisiin paremmin perehtyneeltä taholta, vaikkapa Pohjois-Pohjanmaan museolta.

Kun kuvan takana lukee "levy säilytetään", se viittaa siihen, että kuvaamo on säilyttänyt lasinegatiivit mahdollisia lisätilauksia varten. Useimpien varhaisten kuvaamojen negatiivit ja asiakasrekisterit ovat valitettavasti joutuneet kaatopaikalle tai muuten kadonneet kuvaamojen lopettamisen jälkeen. Joidenkin kuvaamojen aineistot ovat onnneksi tallessa museoissa. Feiringin kohdalla negatiiviarkisto ja asiakasrekisteri ovat tiettävästi kadonneet, mutta Pohjois-Pohjanmaan museossa kuvaamon tuotantoa on kuitenkin noin 200 muotokuvan verran.

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

Tämä ryhmä on todennäköisesti kansantanssiryhmä, koska siinä on yhtä paljon naisia kuin miehiä. Kaikki ovat pukeutuneet Ruotsin Taalainmaan kansallispukuihin. Riikinruotsalainen Hulda Couler piti tanssikurssin mm. Oulussa 1896 ja siirtyi sittemmin Vaasaan. Oulu on vanha musiikin ja tanssin kaupunki. Vieraileviakin esiintyjiä oli liikkeellä. Voihan olla, että isoäiti on harrastanut kansantansseja. 1900-luvun alussa perustettiin paljon tanssiryhmiä. Pohjois-Pohjanmaan museo saattaa pystyä antamaan jopa tarkan tiedon.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia