11.5.2015

Onko teillä lisätietoja oheisista lasilevyistä ja katselulaitteesta?

Haluaisin tietoja oheisista lasilevyvedoksista ja katselulaitteesta. Lasilevyjä on 298 kpl ja niissä on kuvia Suomesta, Euroopasta ja Venäjältä. En ole kovin tarkasti kartoittanut tuota materiaalia ja siellä voi olla muualtakin kuvia. Kaikki säilytyslaatikot ovat alkuperäisiä. Katselulaitteesta puuttuu valonlähde, ilmeisesti öljylamppu (edesmenneen isäni muistin mukaan, hän oli saanut nämä kaikki lahjaksi/muistoksi 1960-luvulla eläkkeelle jääneeltä työkaveriltaan), sekä kuvien katseluun tarkoitettu puinen kehys puuttuu.

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Kyseessä on niin kutsuttu taikalyhty ja siihen liittyviä kuvasarjoja.  Katso mitä taikalyhdyn historiasta on jo vastattu hakusanalla "taikalyhdyt".

Teidän kuvasarjanne ovat Kansanvalistusseuran tuottamaa kansansivistyksellistä aineistoa. Kyseisiä sarjoja julkaistiin ainakin vuosina 1901-1909. Näiltä vuosilta museomme kirjastossa on lehtisiä, joiden avulla kuvasarjojen esittäjä on voinut aiheesta luennoida. Kuvasarjojen aiheiden kirjo vaihtelee Suomen historiasta ja taiteesta matkakertomuksiin ulkomailla, biologiasta elinkeinojen esittelyyn ja niin edelleen. Oppaat julkaistiin sarjana "Kansanvalistus-Seuran Taikalyhtykirjoja", ja takakansissa selostetaan kuvasarjojen tarkoitusta:

"Sivistysrientoja edistääksensa Kansanvalistus-seura pitää varastossa taikalyhtyjä ja taikalyhtykuvia näytettäväksi yksityisten seurojen iltamissa ja asianhaarain mukaan myöskin varsinaisessa opetustoimessa."

Taikalyhtyjä kuvasarjoineen ja luentolehtisineen sai siis lainata Kansanvalistusseuralta pientä korvausta vastaan. Kansanvalistusseuran ohella valistuksellista taikalyhtyaineistoa julkaisi ainakin Raittiuden Ystävät, joiden alkoholin vaaroista valistavia sarjoja sai myös tilata Kansanvalistusseuran kautta.

Kysymykseen liittämänne kuvat ovat Kansanvalistusseuran sarjoista "Maan- ja kansatieteellisiä kuvasarjoja".

"Pietari"-kuva lienee sarjasta "Pietarin kaupunki", 40 kuvaa.
"Helsinki satamasta päin" aloittaa 35-osaisen "Helsinki"-sarjan.
"Englannin historiallisia merkkipaikkoja" on 35-osainen sarja.
"Tammisaari ja Hagen (?)" lienee osa 35-osaista "Uusimaa"-sarjaa.
"Uuhumäki Kuopion pitäjässä" on 23. kuva "Savo"-sarjassa (27 kuvaa).

Kirjastossamme on myös taikalyhdyn käyttöopas, josta käy ilmi, että Kansanvalistusseura lainasi lyhtyä öljyvalolyhdyn kera halvemmalla kuin sähkö- ja asetylenivalolyhdyn kera.

Samaisessa oppaassa mainitaan, että suurin osa maailman taikalyhdyistä valmistettiin Englannissa, jossa myös niiden käyttö oli yleisintä. "Monellaisia eri ostajapiirejä varten valmistetaan siellä erihintaisia koneita, huokeita tinaisia köyhille lastenraittiusseuroille, mahonkipuukehyksisiä lyhtyjä varakkaammille, jotka panevat arvoa sievään ulkonäköön, ja rautaisia vahvatekoisia kiertäville luennoitsijoille ja ylipäänsä seuroille, joissa ne voivat joutua monellaisiin eri käsiin eikä ole takeita siitä, että niitä tarpeellisella huolella hoidetaan."

Voisin veikata, että teidän järeätekoinen taikalyhtynne on ollut noita Kansanvalistusseuran lainalyhtyjä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia