20.5.2015

Kuka on kuvan mies?

Kuka on kuvassa?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Valitettavasti valokuvien tuntemattomien henkilöiden tunnistamisen mahdollisuudet museoissa ovat hyvin rajalliset.

Yksi mahdollisuus kuvattujen henkilöiden jäljille ovat kuvaamojen asiakasrekisterit, joihin kuvatilaukset on merkitty. Niidenkin kohdalla on kuitenkin muistettava, että rekisteriin merkitty asiakas on tavallisesti kuvan maksaja, joka saattaa olla eri henkilö kuin se joka esiintyy kuvassa. Jos tiedetään, milloin kuva on otettu, tai jos kuvasta löytyy valokuvaamon merkitsemä tunnistenumero, asiakasrekisteri osoittautunee hyödylliseksi. Ongelmana on kuitenkin se, että sadan vuoden takaisia valokuvaamojen asiakasrekisterejä on säilynyt meidän päiviimme asti vain harvoja. Tietääksemme Niels Rasmussenin kuvaamon asiakasrekisteri ei ole säilynyt. Rasmussenin kuvaamo toimi osoitteessa Hämeenkatu 26
vuodesta 1906 alkaen.

Valokuvan monistettavuus antaa toivoa niille, jotka ovat valmiita käyttämään hyvin paljon aikaa valokuvatun henkilön tunnistamiseksi. Visiittikortteja ostettiin usein kahdentoista kappaleen sarjoina. Ehkä jonkin toisen kopion omistaja kirjoitti oman vedoksensa taakse kuvan esittämän henkilön nimen. Julkisista kuva-arkistoista voi aina kokeilla etsiä, mutta tämä on neulan etsintää heinäsuovasta. Kuka kuvasi -palvelustamme näet, missä kuva-arkistoissa Niels Rasmussenin kuvaamon kuvia on tallennettuina.

Meillä Rasmussenin kuvaamossa kuvattuja visiittikortteja on luetteloituna 32. Ainakaan digitoiduissa kuvissa, joita on 25, kuvan nuorimies ei esiinny.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia