3.6.2015

Mitä voitte kertoa piirroksesta, jonka takana on suurennosliikkeen leima?

Minulla on piirros isoäitini nuorena kuolleesta veljestä ja haluaisin tietää, että kuka piirroksen on tehnyt ja millä tekniikalla? Oliko tavallista teettää piirros valokuvan sijaan? Kuvan takana on leima "Suomen Taiteellinen Helsinki", eli kyse on ilmeisesti Helena Hammarbergin omistamasta suurennosliikkeestä? Takaa löytyy myös numerosarja, saanko sillä mitään selville?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Hei!

Kyseessä on melkoisen varmasti väritetty valokuvasuurennos. Tästä kielii muun muassa suurennusliikkeen leima takana.

Kuvaa arvioi väritettyihin kuviin erikoistunut konservaattorimme Karoliina Valli, jonka mukaan kyseessä on melko tyypillinen, vesivärein väritetty suurennos. Valokuvaa saatettiin värittää niin, että valokuva oli nähtävissä värityksen alta, tai sitten kokonaan peittoon, kuten tässä tapauksessa.
Kasvoissa on kuitenkin nähtävissä valokuvamaisia värialueita, kuten harmaat sävyt poskien varjostumissa. Etenkin suurikokoisten suurennosten tapauksissa valokuva on usein haalea ja ääriviivat pehmeitä, joten ne eivät korostu värityksen alta.

Värittäjä on ollut joku Suomen Taiteellisen Suurennusliikkeen työntekijä. Meillä ei valitettavasti ole kyseisestä liikkeestä muita tietoja kuin perustamisvuosi 1911 ja sijainti Helsingissä. Omistaja oli vuosina 1911-1937 Helena Hammarberg mahdollisesti puolisonsa Ossian Hammarbergin kanssa, joka ainakin työskenteli liikkeessä retusoijana. Yrityksen nimi antaa vihjeen siitä, että siellä on saatettu peräti erikoistua kuvien retusointiin ja värittämiseen.

Numero kuvan takana vastaa luultavasti tilauskirjaan merkittyä numeroa. Tiedossamme ei ole, ovatko tilauskirjat mahdollisesti säilyneet.

Valokuvien värittämisestä on kysytty museolta aiemminkin. Voit lukea aiheesta lisää kirjoittamalla Kysy museolta -palvelun "Katso mitä on jo kysytty"-kenttään "väritys".

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia