3.9.2015

Miten kamerat ovat kehittyneet?

Miten kamera on kehittynyt siitä, kun ensimmäinen kamera valmistettiin?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kamerat ovat kehittyneet 1830-luvulta tähän päivään valtavasti. Voisi sanoa, että valokuvauksen uranuurtajien Niépcen ja Daguerren käyttämillä kameroilla on nykyisten kännykkäkameroiden kanssa tuskin mitään yhteistä - paitsi tietysti se, että kaikilla otetaan valokuvia linssin läpi kulkevan valon avulla.

Mitkähän olisivat suurimpia muutoksia kameroiden historiassa?
Ainakin nämä:

1. Kamerat ja niiden osat ovat pienentyneet ja keventyneet. Varhaisimmat kamerat eivät olisi mahtuneet taskuun.
(Toki poikkeuksiakin oli: jo 1800-luvulla oli povitaskuun mahtuvia ns. salapoliisikameroita, joilla saattoi ottaa napinläven kautta kuvia kenenkään huomaamatta.)

2. Tarkennuksen ja valotuksen säätelyn mahdollisuudet ovat lisääntyneet, kun sulkimia ja objektiiveja on kehitelty paremmiksi. Aluksi sopiva tarkennus piti löytää objektiivia kääntämällä ja etsimestä katsomalla, samoin sopiva valotusaika ja himmennninaukon koko arvioitiin joka tilanteessa erikseen valaistuksen, kohteen värin ja etäisyyden ja muiden seikkojen perusteella. Nyt kaikki tapahtuu automaattisesti.

3. Kuvausmateriaalit ovat muuttuneet ja niiden käyttö on helpottunut. Aluksi kuva valotettiin valoherkistetylle metallilevylle tai paperille, sitten lasinegatiiville. Muovipohjaiset filmit tekivät valokuvaamisesta kevyempää, ja nyt digikameroiden aikakaudella ei tarvitse huolehtia edes filmeistä. Digikameroiden tai puhelimien muistiin mahtuu tuhansia kuvia, kun ensimmäisiin kameroihin ladattiin yksi negatiiviruutu kerrallaan ja kinofilmikaudellakin kameraan ladattiin yleensä enintään 36 ruudun filmi. Ja digikameran kuvan saa heti nähtäväkseen, kun taas ennen piti ottaa filmi kamerasta, kehittää se ja vedostaa siitä kuvat ennen kuin pääsi arvioimaan, miten kuvaus onnistui.

4. Kuvaamisesta on tullut nopeampaa. 1800-luvun puolivälissä kuvaa piti valottaa jopa useita minuutteja, kun kuvan ottamiseen riittää nykyisin silmänräpäys.

5. Mukaan ovat tulleet värien ja liikkuvan kuvan tallennusmahdollisuudet.

Kameroita 1950-luvulta 2000-luvulle. Kuva: Melinda Backström / Suomen valokuvataiteen museo.

Asiasanat: kamerat

Kommentit (2)

Matti Salmola kommentoi:

Miksi tässä ei ole mainintaa Polaroid-kameroista? Itse olen käyttänyt niitä dokumentointiin aikoinaan työpaikallani, koska kuvan voi laittaa heti muiden piirustusten joukkoon. Olen myös ymmärtänyt, että valokuvaajat käyttivät kyseistä kameraa niin, että ensin sillä otettiin kohteesta kuvia ja kun sopivat kuvakulmat oli löydetty, sitten vasta otettiin suunnitellut kuvat.

Amanuenssi Sofia Lahti kommentoi:

Hyvä huomio! Tosiaankin, polaroid-tyyppiset kamerat olivat suuri edistysaskel, joiden ansiosta kuva saatiin nopeasti nähtäväksi jo ennen digikameroiden aikaa. Hauska kuulla, että niistä on ollut sinullekin hyötyä!
Polaroidia esiteltiin meillä suuressa näyttelyssä vuonna 2012. Toinen näyttelyn kuraattoreista, Otso Kantokorpi, kirjoitti aiheesta myös artikkelin Polaroid Suomessa. Klassikkokamera Polaroid SX-70 on esitelty erikseen kokoelmanostossa museon verkkosivulla. Hauskoja lukuhetkiä!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia