10.9.2015

Missä kamera on keksitty?

Missä kamera on keksitty?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:


Kameroiden keksimisestä onkin viime päivinä tullut useita visaisia kysymyksiä, joihin on vaikea vastata täsmällisesti. Kameran keksiminen kun ei ole oikeastaan yksittäinen tapahtuma, vaan pikemminkin kameraa on keksitty vähitellen ja valokuvauksen taitoa kohti on ponnisteltu pitkään useilla tieteenaloilla. Camera obscura -ilmiötä on tutkittu, kommentoitu ja "keksitty" jo yli tuhat vuotta sitten Kiinassa, Egyptissä ja Bysantissakin.

Niinpä kameran keksimiselle ei ole yhtä ajankohtaa, paikkaa tai tekijää. Silti olisi mukavaa, jos voisi nimetä sen henkilön ja hetken, jonka jälkeen voitiin viimein todeta: tässä on kamera, ja tällä voidaan ottaa valokuvia!

Siitä näkökulmasta voitaisiin ehkä ajatella, että se keksittiin Ranskassa, koska siellä vuonna 1828 monitaitoinen keksijä Nicéphore Niépce oli onnistunut ottamaan camera obscura -valokuvan heliografiaksi kutsumansa valokuvausmenetelmän avulla. Menetelmä vaati kuitenkin vielä hiomista. Niépcen yhteistyökumppanin, taidemaalari Louis-Jacques-Mandé Daguerren kauan kehittelemä daguerrotypia-menetelmä julkistettiin ensimmäisenä yleisesti kaikkien vapaasti käytettäväksi vuonna 1839. Tuona julkistamisen päivänä, 19.8., vietetään nykyään vuosittain kansainvälistä valokuvan päivää. Täällä Valokuvataiteen museolla sitä juhlistettiin tänä vuonna suuren Pimiö-näyttelymme avajaisilla.

Mahdollinen vastaus olisi siis, että jos ei kameroita, niin ainakin valokuvaus keksittiin Ranskassa - vaikka sekään vastaus ei ole ehdoton: Englannissa Henry Fox Talbot oli kehitellyt omaa menetelmäänsä samoihin aikoihin ja Thomas Wedgwood sitäkin aikaisemmin, onnistumatta kuitenkaan vielä kuvan kiinnittämisessä säilyväksi.

 

Daguerrotyyppi Suomen valokuvataiteen kokoelmista.

Asiasanat: kamerat

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia