30.11.2015

Onko Suomessa yhtään tunnettua sotakuvaajaa?

Onko Suomessa yhtään "tunnettua" sotakuvaajaa? Suomalaiset sotakuvaajat, talvi- ja jatkosodassa toimineet tk-kuvaajat, ovat käsittääkseni varsin pimentoon jäänyt joukko, siitäkin huolimatta, että he olivat aikansa nimekkäimpiä lehtikuvaajia. Mielestäni olisi kulttuuriteko, jos joku alkaisi tutkia kuvia kuvaajien kautta, ja niiden pohjalta tehtäisiin näyttely. Vai onko sellaista jo tehty? Uskoisin aiheen kiinnostavan monia.

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Suomalaisten sotakuvaajien työskentelyä on tehty vähänlaisesti tehty tunnetuksi. Kuten kysymyksestäkin käy ilmi, sotakuvaajana on toiminut moni muualla valokuvauksessa kannuksensa hankkinut tekijä. Kuitenkaan ketään suomalaista valokuvaajaa ei yleisesti tunneta toiminnastaan juuri sotakuvaajana. Voisi sanoa, että selkeimmän poikkeuksen muodostaa nykykuvaajista Niklas Meltio, joka on työskennellyt maailman kriisialueilla jo vuosia. Muitakin viime vuosikymmenten aikana levottomilla alueilla toimineita suomalaisia valokuvaajia on, mutta he eivät ainakaan yleisessä tietoisuudessa ole aivan yhtä selkeästi profiloituneet sotakuvaajina.

Näyttelytoiminnassa sotakuvaajien työt ovat olleet esillä säännöllisesti Sotamuseossa. Yleensä silti sotakuvaajien valokuvien esittely on tapahtunut yhteyksissä, joissa huomio on keskittynyt muuhun kuin itse sotakuvaajien kuvaustoimintaan, valokuvien tarkasteluun kuvaajien kautta, kuten kysymyksessä asia muotoiltiin. Erilaisissa yhteyksissä sotakuvaajien työ onkin lähinnä ollut esillä juuri niiltä osin kuin sotakuvaajien ottamat valokuvat ovat sopineet sota-ajan tapahtuma- ja muun historian avaamiseen. Esimerkiksi valokuvaajien omat työskentelytavat tai ajatukset työstään eivät ole silloin tulleet huomion keskipisteeksi. 

Kirjallisuudessakin suomalaista sotakuvausta on tutkittu vähänlaisesti. Ainoa kokonaan aiheeseen keskittynyt vähän laajempi teos on valokuvaaja Reijo Porkan kirjoittama Sodasta kuvin. TK-valokuvaus 1941-1944. Kirjan ytimenä ovat Porkan tekemät 14 haastattelua jatkosodassa työskennelleistä TK-kuvaajista sekä yhdeksän haastattelua valokuvaajien kanssa tiiviissä yhteistyössä olleista henkilöistä. Haastatteluaineistoa täydentävät käytetty kirjallisuus ja arkistoaineisto. Lisäksi Porkka on tarkistuttanut tekstin asiantuntijoilla.

Porkan mukaan jatkosodan aikana toimi puolustusvoimain palveluksessa ”viitisenkymmentä” TK-kuvaajaa. Tällaisiksi luetaan valokuvaajat, jotka toimivat tiedotuskomppanioiden kuvaryhmissä ja Päämajan Kuvaosaston palveluksessa. Viimemainitut tosin harvemmin osallistuivat itse kuvaustoimintaan. TK-valokuviksi puolestaan kutsuttiin kaikkea kuvaustoiminnassa syntynyttä kuvamateriaalia, joka julkaistiin. Tässä oli joukossa myös sellaisten kuvaajien aineistoa, jotka eivät olleet TK-valokuvaajia. Teokseen kannattaa tutustua, jos se ei jo ole tuttu. Kirja löytyy ainakin pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojärjestelmästä.

Kommentit (3)

Elina Heikka kommentoi:

Reijo Porkan kirjaa Sodasta kuvin saa museon kirjakaupasta edulliseen viiden euron hintaan.

Sirkku Dölle kommentoi:

1.Kirja "Sodan värit: valokuvia Suomesta vuosilta 1941-1944" on Kalevi Keskisen ja Mikko Pekarin käsialaa, WSOY:n kustantama ja ilmestyi 2000. Tästä aineistosta oli myös tehty kiertonäyttely.

2.Kirja "Itsenäisyyden puolustajat. Kynällä, kameralla, kiväärillä.", Lasse Lehtisen käsialaa, Weilin+Göös 2004.

3.Kirja "TK-miehet jatkosodassa. Päämajan kotirintaman propaganda 1941-1944.", kirjoittanut Touko Perko, Otava 1974.

Kaikkien jo mainittujen kirjojen lähdeluetteloista löytyy lisätietoa.

Sirkku Dölle kommentoi:

Täydennän mainitsemieni kirjojen nimikkeistöä kahdella, joista toisessa on ison kokonsa vuoksi näyttävä kuvituskin. Teokset ovat Lasse Lehtinen, Itsenäisyyden puolustajat. Kynällä, kameralla, kiväärillä. Weilin+Göös 2004, sivuja 272, koko 30 x 24 cm. Lasse Lahtinen, Sodankäyntiä sanoin ja kuvin. Suomalainen sotapropaganda 1939-44. WSOY 2006, sivuja 271, koko 24x18 cm

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia