7.3.2016

Onko J. Indurskyn kuvaamon kuvaustoiminnasta tarkempia tietoja?

Onko J Indurskyn valokuvaamon Viipurissa kuvatuista henkilöiden nimistä ja ottoajoista tallenteita. Minulla on 1900-luvun alussa heidän ateljeessaan otettu ryhmäkuva isoäidistäni, hänen veljestään ja heidän äidistään. Kuvan ottoaika ajoittunee 1901 - 1907 välille. Tarkempi ajankkohta kiinnostaisi. Kuvan alareunassa on J. Indursky Wiborg. Takana alareunassa lukee: Plåten förvaras för efterbeställning. Teksti viittaisi tietojen taltiointiin.

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Päätelmä asiakastietojen säilyttämisestä on oikea. Valokuvaamot pitivät toiminnastaan päiväkirjaa asiakastietojen ja laskutustietojen järjestyksessä pitämiseksi. Näihin oli merkitty päivälleen asiakkaat ja kuvaamon heiltä saamat toimeksiannot. Kuvaamossa otetun valokuvan täsmällinen ajoitus päivämäärälleen ja valokuviin kulloinkin tallennettujen ihmisten henkilöllisyyden, tai ainakin toimeksiannon maksajan, selvittäminen edellyttäisikin valokuvaamon asiakirja-arkiston tutkimista. Suomen Valokuvataiteen museolla on joidenkin yksittäisten kuvaamojen asiakirja-arkistot kokoelmissaan, mutta valitettavasti Jacob Indurskyn Viipurin ateljeen arkisto ei tähän joukkoon kuulu.

Jos asiakirjoista ei ole apua tarkkojen tietojen selvittämisessä, on ajoituksessa lähdettävä yleensä liikkeelle itse valokuvasta, siitä mitä siitä voidaan esineenä päätellä, ja mitä valokuvassa näkyvästä aiheesta voidaan päätellä. Useimmiten tämän tyyppisillä menetelmillä voidaan saavuttaa lähinnä melko väljiä ajoituksia, ainakin jos kuvassa esiintyvien henkilöiden elämäntarinaa ei tarkemmin tunneta. Siten tuo ajoitus vuosien 1901-1907 välille vaikuttaa aika tarkalta. Käytettävissä olevin menetelmin ja valokuvasta saaduin tiedon on luultavaa, että museo tuskin pystyisi tässä tapauksessa antamaan tarkempaa ajoitusta valokuvalle.

Asiasanat: ajoitus, valokuvaamot

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia