21.9.2011

Minne Kalle Kultalan tuotantoa on arkistoitu ja mistä saan tietoa oikeudenomistajista?

Haluaisin kirjahankkeeseen liittyen julkaista valokuvaaja Kalle Kultalan ottaman kuvan. Hallussani on vanha lehtileike, jossa on kyseinen kuva. Mistä voisin löytää kuvan negatiivin tai hyvälaatuisen vedoksen? Olenko ymmärtänyt oikein, että Kultalan negatiivit on arkistoitu Valokuvataiteen museoon? Haluaisin myös tietoa Kultalan oikeudenomistajista julkaisemista ajatellen.

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Kalle Kultalan (1924-1991) free lance -kauden eli aikavälin 1963-1990 kuvatuotanto löytyy tosiaan Suomen valokuvataiteen museosta. Valtio sai perikunnan ja valtion sopimuksella omistusoikeuden kokoelmaan Kultalan kuoleman jälkeen, ja vuonna 1995 Opetusministeriö siirsi yli 200 000 negatiivia ja kuvaa käsittävän kokoelman Suomen valokuvataiteen museoon. Kokoelman arkistointityöhön osallistuivat myös Yleisradio, Suomen Yhdyspankki ja Yhtyneet Kuvalehdet. Kultalan free-kauden tuotannon oikeudet ovat museolla ja perikunnalla. Museo hoitaa julkaisuoikeuksien myöntämisen ja myynnin.

Jos kerrot tarkemmin etsimästäsi kuvasta (mm. kuvausaika ja aihe), tarkistetaan, löytyykö kuva museostamme. Jos kuva on kokoelmissamme, siitä voidaan valmistaa digitaalinen kopio julkaisemista varten. Tietoa museomme kuvapalvelusta, mm. hinnoista ja kuvankäyttöehdoista, löydät täältä.

Myös Lehtikuva Oy:llä on huomattava kokoelma Kultalan kuvia. Niitä löytyy lisäksi mm. Tekniikan museosta sekä Finlandia-arkisto Oy:stä.

Hyvä tietolähde Kultalan tapaan lehtitaloille, kustantamoille ja kuvatoimistoille työskennelleiden valokuvaajien arkistoidun tuotannon löytymiseen on museomme erikoistutkijan Jukka Kukkosen selvitys Valokuvat kellareissa - selvitys kustannustalojen kuva-arkistoista, joka on julkaistu Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla. Löydät sen tästä linkistä.

Kalle Kultala kuvasi paitsi poliittista elämää ja julkisuuden henkilöitä myös suomalaista arkipäivää. Kalle Kultalan kokoelma, Suomen valokuvataiteen museo.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia