9.9.2016

Voiko muotokuvat lahjoittaa eteenpäin?

Yhdistyksemme on perustettu 1900 luvun alkupuolella. Menneiden vuosien aikana on ollut perinteenä, että yhdistyksen puheenjohtajista on teetetty kookkaat muotokuvat lähes 1,5 x 1 m kokoiset. Yhdistyksellämme on tällaisia muotokuvia 1960-1990 luvun merkkihenkilöistä neuvoksista jne. 6-8 kpl. Minkälainen prokolla on muotokuvien lahjoituksen osalta? Voiko ne lahjoittaa kyseiselle henkilölle tai perikunnalle tai museolle?

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Kiitos tiedustelusta! Avainkysymys tässä on, kuka omistaa muotokuvat. Ne ovat yhdistyksen hallussa, ja jos on tiedossa, että muotokuvat on myös lahjoitettu yhdistykselle tai muuten tullutyhdistyksen omistukseen, yhdistyksellä on omistusoikeus muotokuviin. Silloin yhdistys voi päättää, mitä omaisuudellaan tekee, ja siten se voi myös lahjoittaa muotokuvat eteenpäin. Jos muotokuvan siirtymisestä yhdistyksen haltuun on olemassa kirjallinen dokumentti, asian voi tarkistaa siitä. Jos muotokuva on yhdistyksen omistama ja yhdistys harkitsee sen lahjoittamista eteenpäin, voi olla hyvä laatia kirjallinen dokumentti myös tästä muotokuvan siirrosta uudelle omistajalleen.

Omistusoikeudesta erikseen on tekijänoikeus, joka liittyy teoksen taloudelliseen hyödyntämiseen. Se ilmaisee muotokuvan tekijän oikeutta työhönsä, eikä tekijän oikeus työhönsä automaattisesti muutu teoksen omistajan vaihtuessa. Jos kuitenkin yhdistys omistaa muotokuvat ja päättää lahjoittaa ne eteenpäin, siihen ei liity taloudellista hyödyntämistä. Tekijänoikeuksista kysytään museolta usein, ja siitä löytyy lisää tietoa esimerkiksi täältä: http://kysymuseolta.fi/valokuvataiteenmuseo/#!id=137.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia