29.8.2016

Onko taulu värivalokuva ja onko se 1920-luvulta?

Nuoren sotilaan muotokuva

Hei.ostin tämän taulun kirpputorista ja haluaisin tietää onko tämä värivalokuva ja onkohan 20-luvulta.Nimeä ei näy missään.

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! Ydinkysymys on, onko muotokuva valokuva vai toteutettu jollakin mulla kuvan tekemisen tekniikalla. Se ja ajoituskysymys kietoutuvat toisiinsa. Lopullisen vastauksen antaminen siihen, onko kuva värivalokuva vai ei, edellyttäisi mahdollisuutta tarkastella muotokuvaa läheltä. Silloin näkyisi, minkälainen pinta muotokuvalla on. Se voisi paljastaa, millä tekniikalla kuva on tehty. Havainnointia vaikeuttaa nyt se, että teos on kehyksissä ja suojalasin takana. Tästä seuraa, että valokuvassa näkyy monenlaisia heijasteita, jotka tulevat kuvapinnan tarkan havainnoinnin tielle. Myös valokuvan tarkkuudella on merkitystä tämän tyyppisessä tunnistustehtävässä.

Joitakin luonnehdintoja voidaan kuitenkin tehdä sen perusteella, mitä valokuvasta on nähtävissä. Varsinkin sotilastakin sävyistä ja tavasta, jolla sävyt vaihtelevat, voisi päätellä kuvan olevan valokuva. Kasvojen sävymaailma sen sijaan ei ole kovin eloisa. Toisaalta valossa olevan vasemman posken ja nenävarren alueen sävyttömyys näyttää juuri sellaiselta, jollaista syntyy valokuvan ylivalottuessa. Maalauksessa tai piirroksessa kuvan tekijä saattaisi pyrkiä saamaan tuolle alueelle jotain vaihtelua. Sotilaan katse on saman tyyppinen kuin valokuvassa poseeraavilla henkilöillä usein on.

On mahdollista, että kuva on valmistettu sekatekniikalla. Pohjana olisi silloin valokuva, jota on ehostettu muulla tavoin. Sinänsä tällainen ei olisi mitenkään tavatonta, sillä valokuvaamojen tavanomaisiin kuvanvalmistusmenetelmiin kuului retusointi, missä valokuvaa paranneltiin esimerkiksi kynällä piirtämällä tai siveltimellä maalaamalla. Kysymyksen mukana tulleen valokuvan perusteella on vaikea sanoa, olisiko kuvan tekemisessä käytetty kynää, mutta valokuvan sävyihin on hyvin voitu vaikuttaa siveltimellä.

Kuvassa on selvästi värisävyjä, vaikka ne näyttävätkin varsin kauhtuneilta. Jos lähdetään siitä, että kyseessä on valokuva, voidaan miettiä, miten värit ovat syntyneet siihen. On kaksi mahdollisuutta. Toinen on, että kuva on alun perinkin otettu värivalokuvana. Ensimmäiset autochrome-värivalokuvat tulivat markkinoille 1900-luvun alkuvuosina, joten se on periaatteessa mahdollista. Vanhimpien autochromien sävyt ovat yleensä tähän päivään mennessä kauhtuneet siten, että ne muistuttavat värimaailmaltaan sotilasta esittävää muotokuvaa. Toisaalta kuva voi olla otettu mustavalkoisena ja sitten väritetty jälkikäteen. 

Ajoitus auttaa ottamaan kantaa värikuva-kysymykseen. Haen ajoitusta ensin valokuvan aiheesta ja sitten itse valokuvasta esineenä. Aiheena on sotilasmuotokuva, jossa sotilaspuku näyttäisi olevan toista maailmansotaa edeltävältä ajalta. Käytettävissä olevan tiedon perusteella ei voida sanoa varmasti, esittääkö kuva sotilasta Suomen armeijan asepuvussa vai ei. Haku internetistä ei tuo täsmällistä vastausta asiaan. Jos kuitenkin käytetään Suomen armeijan sotilaspukujen kehitystä viitteellisenä apuvälineenä luonnehdinnoille, voidaan sanoa, että sotilaspuku näyttäisi olevan toista maailmansotaa edeltävältä ajalta. Lisäksi puvun kauluksissa olevat napit ja kauluksen halkiot näyttävät hyvin samanlaisilta kuin Uudenmaan ja Hämeen rakuunarykmenttien miesten takkien kaulukset. Nuo takit olivat rykmenttien käytössä 1930-luvulle. Rakuunan pukuun kuului myös kesäpäähineenä suikka, joka perusmalliltaan muistuttaa paljonkin muotokuvassa esiintyvän sotilaan päähinettä. Kuitenkin myös merkittäviä eroja löytyy. Niiden takia ei voi varmasti päätellä, että muotokuvassa esiintyvä sotilas olisi nimenomaan suomalaisen rakuunarykmentin puvussa. Sotamuseosta voisi saada tarkempaa tietoa pukukysymykseen. Se voidaan sanoa nyt, että kysymyksessä esitetty arvio kuvan valmistumisajankohdasta 1920-luvulla on mahdollinen.

Värivalokuvia tehtiin siis jo 1900-luvun alussa. Ne yleistyivät kuitenkin vasta paljon myöhemmin, joten vielä esimerkiksi 1930-luvulla ne olivat lähinnä innokkaiden amatööri- ja taidekuvaajien kokeilujen kohteena. Muotokuva sotilaasta vaikuttaa valaistuksineen ja pelkistettyine taustoineen ateljeessa tehdyltä. Siten se olisi ammattikuvaajan tekemä työ. Jos kehyksiin laitettu muotokuva on valokuva, se on todennäköisesti myös suurennettu alkuperäisestä valokuvasta. Silloin osa sen piirteiden pehmeydestä voi johtua tuosta suurentamisesta ja mahdollisesti siitä, että se on kopio eli reproduktio alkuperäisestä valokuvasta. Tällaisissa tapauksissa oli yleistä, että valokuvaa pyrittiin retusoimaan, sillä sen piirteet kärsivät usein kuvaa suurennettaessa. Jos kuvaa on jälkikäsitelty väreillä, ne ovat ajan myötä kauhtuneet. Jos kuva on valmistunut esimerkiksi 1920-luvulla, se on saanut värisävynsä melko todennäköisesti kuvan jälkikäsittelyssä.

Muotokuva näyttäisi siis olevan valokuva, joka on alun perin otettu jossakin ateljeessa mustavalkoisena, ja jolle on jälkikäsittelyssä tehty värisävyt. Todennäköinen valokuvan valmistumisaika on joko 1920- tai 1930-luku.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia