24.8.2016

Kuka on kuvan esittämä henkilö?

Tuntematon mieshenkilö K.E. Ståhlbergin ateljeessa 1890-luvulla otetussa valokuvassa.

Vanhempieni jäämistöä.Kuvan henkilö kaipaa tunnistamista.

Amanuenssi Yki Hytönen vastaa:

Tunnistamistehtävät ovat aina hankalia. Niitä voidaan lähestyä yrittämällä selvittää kuka kuvassa esiintyvä henkilö on. Toisaalta voidaan yrittää antaa muita valokuvaan liittyviä tietoja, jotka voisivat auttaa kysymyksen esittäjää tunnistamisen tekemisessä.

Käytännössä yksittäisten henkilöiden tunnistaminen jostakin vanhasta valokuvasta on yleensä sattuman kauppaa, varsinkin, jos kuvan henkilö ei ole ollut yleisesti tunnettu. Tunnistaminen edellyttäisi, että olisi mahdollisuus käydä läpi erittäin suuri määrä valokuvia ja myös sitä, että näistä valokuvista olisi olemassa sellaiset tiedot, jotka auttaisivat tunnistustehtävässä. Tämä ei käytännön syistä ole mahdollista. Siten valokuvan henkilöllisyys jää selvittämättä.

Valokuvasta voidaan kuitenkin kertoa jotain. Se on visiittikortti, ja valokuva on otettu K.E. Ståhlbergin kuvaamossa, joka sijaitsi Aleksanterinkatu 17:ssä. Museon tietokannan perusteella Ståhlbergin ateljee toimi tuossa osoitteessa vuosina 1889-1899, vuodesta 1895 lähtien kahdessa huoneistossa samassa osoitteessa. Visiittikortin alalaidassa on leima, joka esittää mitalia kansainvälisestä valokuvanäyttelystä Pariisista vuodelta 1892. Ståhlbergin kuvaamo sai siellä hopemitalin, ja hän hyödynsi tuon huomionosoituksen ateljeensa markkinoinnissa. Siten valokuva on otettu aikaisintaan vuonna 1892. Valitettavasti juuri enempää ei valokuvassa esiintyvään henkilöön liittyen voida sanoa niillä tiedoilla, jotka ovat käytettävissä.  

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia