14.9.2016

Voisiko Savonlinnassa kuvattuja Sihvosen kuvaamon visiittikortteja ajoittaa kuvaajaleiman perusteella?

Minulla on kymmenen Savonlinnassa 1900-luvun alkupuolella otettua käyntikorttikuvaa. Pystyykö kuvia jotenkin ajoittamaan taustapahvin alareunassa olevan kuvaajaleiman perusteella?

1) A. Sihvonen Savonlinna (1 kuva, luultavasti vanhin )

2) A. Sihvonen Savonlinna Kirkkokatu 12 Puhel. 124 (2 kuvaa)

3) Hj. Sihvonen Savonlinna Kirkkokatu 12 Puhel. 124 (3 kuvaa)

4) W.A. Sihvonen Savonlinna Olavintorin vierellä (4 kuvaa)

Mistä löytäisin lisätietoja näistä kuvaajista?

Entä Valokuvaamo Iris, Savonlinna Olavinkatu 40? Koska oli toiminnassa ja kuka oli kuvaaja?

Amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Käyntikorttikuvien ajoitamisessa kuvaamon pohjukekortissa olevat painatukset voivat tosiaan olla hyödyllisiä.

Valokuvaamo A. Sihvonen on tietojemme mukaan perustettu 1894 ja se toimi 1890-luvulta alkaen Savonlinnassa osoitteessa Kirkkokatu 12. Kuvaamon omisti Aleksander Sihvonen. Vuosina 1906-1908 kuvaamolla oli samanniminen toimipiste osoitteessa Olavinkatu 13. Tämä on ilmeisesti ollut rinnakkaisliike, mahdollisesti perustajan poikien pyörittämä. Aleksander Sihvonen kuoli 1919.
   
Aleksander Sihvosen pojat Hjalmar ja William Sihvonen avasivat oman valokuvaamon 1908. Kuvaamo oli nimeltään Hj. & W. Sihvonen, ja se aloitti toimintansa Valokuvaamo A. Sihvosen vanhassa osoitteessa Olavinkatu 13. Vuonna 1910 Hjalmar myi osuutensa Williamille ja perusti oman kuvaamon Poriin. Jossain vaiheessa tämän jälkeen Olavinkadun valokuvaamo vaihtoi nimensä V.A. Sihvoseksi. Käytössä ovat tällä kaudella olleet myös nimet Atelier Olavi ja Valokuvaamo Olavi. Myöhemmin liikettä jatkoi William Sihvosen poika Paavo Sihvonen.

Tämän perusteella kuvistasi voi päätellä seuraavaa:
- Kuvat 1 ja 2 on kuvattu vuoden 1894 jälkeen, mutta ennen vuotta 1919 (tai mahdollisesti ennen vuotta 1910, ks. spekulointi alla).
- Kuvat 3. ryhmässä ovat sikäli hieman mystisiä, että emme tiedä missä vaiheessa osoitteessa Kirkkokatu 12 olisi kuvattu Hj. Sihvosen nimellä. Jäikö A. Sihvonen jossain vaiheessa eläkkeelle ja jatkoiko Hjalmar isänsä liikettä jonkin aikaa? Liittyykö tämä veljesten välillä 1910 Olavinkadun liikkeestä tehtyyn kauppaan? A. Sihvonen oli silloin yli 60-vuotias ja saattoi hyvinkin vetäytyä taka-alalle. Ehkä Hjalmar jatkoi isänsä vanhassa toimitilassa Poriin perustamansa kuvaamon rinnalla? Tästä minulla ei ole varmaa tietoa, mutta pitäisin edellämainittua todennäköisenä. Ryhmän 3. kuvat olisivat tässä tapauksessa 1910-luvulta.
- Kuvat ryhmässä 4. on otettu vuoden 1910 jälkeen.

Kuvien tarkempi ajoittaminen niitä näkemättä on mahdotonta. Pohjukkeiden tyylistä, kuvaustavasta, mahdollisesta rekvisiitasta ja kuvattujen puvuista voisi tehdä paljon ajoitusta tarkentavia päätelmiä. Sihvosten perheen eri kuvaamojen kuvia on Savonlinnan maakuntamuseon kokoelmissa, ja kuvia vertailemalla ajoituksen arvioitukset voisivat ratketa. Museon kokoelmissa voi olla kuvia, joiden tarkka kuvausvuosi tiedetään, ja niihin vertailemalla kuvillesi voisi saada ajoitukset ihan vuoden tarkkuudella.

Atelier Iris toimi Savonlinnassa osoitteissa Olavinkatu 10 (1920-) ja Olavinkatu 51 (-1932). Kuvaamon omisti Urho Alarik Sihvonen, joka oli Aleksander Sihvosen kolmesta pojasta nuorin.

Sihvosen perheen valokuvaajista saa lisätietoja Kuka kuvasi -tietokannastamme.
Lisätietoa kannattaa kysellä myös Savonlinnan maakuntamuseosta, koska Sihvosen-klaani on selvästi ollut merkittävä valokuvaamoalan vaikuttaja alueella.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia