23.9.2011

Mitä tiedetään yrityksestä nimeltä Ove-filmi?

Tiedossani on, että vuoteen 1952 Ove-filmi -nimisellä yrityksellä oli kuvauslupa VR:n asemilla. Mitä tällaisesta yrityksestä tiedetään? Entä onko sen arkistoa olemassa jossakin?

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Olin yhteydessä Ove-filmistä Kansalliseen audiovisuaaliseen arkistoon (KAVA), sillä museollammekin oli hyvin ohuet tiedot tästä yrityksestä, vaikka se nimenä vilahtaakin tietokannoissamme. Kirjastonhoitaja Timo Matoniemi välitti ystävällisesti KAVA:n Tenho-tietokannan tietämyksen Ove-filmistä. Lähteenä KAVA:lla on ollut Kaupparekisteri.

Yritys perustettiin 1932 ja sen kotipaikkana oli Helsinki. Ensimmäinen omistaja oli Eero Oksa, mutta jo 1933 liike siirtyi Karl Georg Koskelinin omistukseen. Omistaja vaihtui jälleen 1936, jolloin omistajaksi tuli Ares Päiviö Virtanen. Yrityksen toimialana oli elokuvaohjelmien valmistaminen ja vuokraaminen, valokuvausalaan liittyvien tuotteiden kauppa ja valokuvaustoiminta. Yritys käytti paitsi nimeä Ove-filmi myös pidempiä omistajien nimistä johdettuja nimimuotoja Ove Filmi E. Oksa ja Ove Filmi Ares Virtanen. Omistajista Virtasella oli toinenkin valokuvausalalla toimiva yritys, vuonna 1937 perustettu Ura-Kuva. Sekä Ove-filmi että Ura-Kuva poistettiin Kaupparekisteristä 1981.

Oman museomme valokuvaajatietojen mukaan valokuvaaja Toivo Rutanen on työskennellyt yrityksessä. Museomme kokoelmiin kuuluu joitain yksittäisiä Ove-filmin kuvia. KAVA:n kokoelmista löytyvät vuonna 1939 valmistuneet, Ove-filmin tuottamat elokuvat Janakkalan ja Lapuan maatalousnäyttelyistä. Meillä tai KAVA:lla ei ole tietoa yrityksen arkiston säilymisestä.

Toivottavasti nämä tiedot auttavat eteenpäin Ove-filmin asiassa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia