28.10.2016

Kukahan valokuvasi Teatteri Orionissa 13.4.2002 kello 21.20?

Kontrastiparanneltu/terävöitetty versio analogipokkarin skannatusta paperikuvasta. Christopher Lee ja Markus Wallasvaara 13.4.2002 illalla klo 21 jälkeen, Helsingissä Eerikinkadulla, Teatteri Orionin poistumisrappukäytävässä.

Päätin lähestyä valokuva-asiassa, jota olen yrittänyt selvittää jo yli 10 vuoden ajan. Olin v. 2002 silloisen SEA:n ja NightVisionsin järjestämässä Hammertime-teemayössä Teatteri Orionissa 13.4.2002, jossa nyt jo edesmennyt Sir Christopher Lee esitteli mm. illan ensimmäisen elokuvan, Scream of Fearin (1961). Kun Sir Lee poistui teatterista n. klo 21:20 pääsin yhteiskuvaan hänen kanssaan. Kuva otettiin analogipokkarillani Orionin pienessä poistumisrappukäytävässä, mutta valitettavasti kuva tarkentui takanamme näkyvään portaikkoon. Muistan kuitenkin, että tuossa tilanteessa rappukäytävässä oli paikalla toinenkin valokuvaaja, jolla oli mielestäni kameraolkalaukku(!) ja joka otti tilanteessa kuvia. Tilanne oli kuitenkin niin nopea, että en ehtinyt keskustelemaan kuvaajan kanssa enkä näin ollen saanut yhteystietoja. Olen yrittänyt selvittää kuka tuo kuvaaja olisi saattanut olla, siinä kuitenkaan onnistumatta. Mielestäni kuvaaja palasi tuosta hämärästä ja ahtaasta rappukäytävästä nopeasti teatteriin heti kuvat otettuaan. Jos tuosta tilanteesta rappukäytävässä löytyisi noita liitteitä parempia kuvia (tai kuva ylipäätään), niin suorittaisin kuvista tai niiden kopioista tuntuvan korvauksen! Olin fanittanut Leetä jo v. 1986 lähtien ja tästä syystä tuo 2002 kohtaaminen oli niin merkittävä ja ainutkertainen varsinkin nyt, kun Sir Lee on poissa. Löydettyäni nettisivustonne ajattelin tiedustella löytyisikö teiltä kuvia tuosta Sir Christopher Leen visiitistä Helsingissä 13.4.2002 tai olisiko teillä tietoa kuvaajamysteerioon liittyen? Kaikesta avusta ja aivan pienistäkin tiedonjyväsistä/johtolangoista olisin suunnattoman kiitollinen!

Amanuenssi Maria Faarinen vastaa:

Hei Markus,

Meillä ei valitettavasti ole etsimiäsi kuvia. 15 vuotta on museoperspektiivistä katsottuna lyhyt aika ja vain häviävän pieni osa 2000-luvun valokuvista on löytänyt tiensä museokokoelmiin. Toisaalta vuodesta 2002 on vasta sen verran vähän aikaa, että näkemäsi valokuvaaja on todennäköisesti (ja toivon mukaan) edelleen hengissä ja hyvissä voimissa, eikä hänen löytämisensä pitäisi olla aivan mahdotonta.

Oletko tiedustellut elokuva-arkistolta (entinen SEA nykyinen KAVI) mitä heidän arkistostaan löytyy tuohon vuoden 2002 Night Visions -tapahtumaan liittyen? Saamaa voisit tiedustella Yön Kuvat ry:ltä. Ilmeisesti nämä kaksi olivat tapahtuman järjestäjät 2002. Todennäköisesti paikalla on ollut järjestäjätahon puolesta tapahtumaa dokumentoimaan palkattu valokuvaaja. Järjestäjiltä voi myös löytyä leikearkisto, johon on kerätty tapahtuman uutisointia ja artikkeleita. Jos näkemäsi henkilö oli lehtikuvaaja, hänen nimensä löytynee julkaisuista. 2000-luku on sikäli kiitollinen aikakausi jäljittää valokuvaajaa, että julkaistun kuvan yhteydessä useimmiten mainitaan kuvaajan nimi. (Toista oli 1950-luvulla.)

Julkaistuja kuvia voi metsästää myös kirjastosta. Mitkä lehdet olisivat uutisoineen Sir Christopher Leen vierailusta? Ehkä Helsingin Sanomat, ehkä Suomen Kuvalehti, mahdollisesti joku paikallislehtikin, koska Lee on kuitenkin melko suuri tähti (ja tuolloin jo Sormustenherra-trilogian kautta suuremman yleisön tietoisuudessa.) Elokuvalehtiä Suomessa on ilmestynyt niukanlaisesti, mutta joitain kuitenkin: Hohto nimistä elokuvalehteä julkaistiin muutaman vuoden ajan 2001-2004. Episodia sen sijaan alettiin julkaista vasta seuraavana vuonna. Filmihullun heiniä Scream of Fear tuskin oli.

Pidän todennäköisenä että näkemäsi valokuvaaja oli ammattilainen - (silmiinpistävänkokoinen) kameralaukku ja määrätietoinen poistuminen portaikosta lyhyen kuvaushetken jälkeen viittaisivat minusta tähän. Jos näin oli, en keksi muuta tahoa jonka asialla hän olisi voinut olla, kuin tapahtumajärjestäjät tai lehdistö.

Aina on toki olemassa sekin mahdollisuus, että kuvaaja oli paikalla omalla asiallaan, mutta pidän tätä epätodennäköisenä. Jos hän olisi ollut suuri Sir Lee -fani, hänkin olisi varmaan halunnut yhteiskuvaan ja tuskin olisi poistunut paikalta erityisen tarmokkaasti. Muilta faneilta saattaisi kuitenkin löytyä lisää valokuvia tähden vierailusta ja kuka tietää vaikka ratkaiseva vihjekin siitä, kuka kuvasi Orionissa 13.4.2002 iltana. Lee-faneja löytyy varmasti helpoiten erilaisista nettiryhmistä ja keskustelupalstoilta. Voin suositella ainakin Facebookin Geeks Unite! (Finland) -ryhmää.

Pidän sinulle peukkuja. Ehkä sieltä portaikosta on hyvinkin olemassa valokuvia, tai sitten ei ole. Tai ehkä etsiessäsi löydät jotain muuta tärkeää. Ja onhan sinulla joka tapauksessa muistona jo yksi kuva (vaikkakin epäterävä) siitä, että hengitit hetken samaa ilmaa Sir Christopherin kanssa. Itsekin olen sen verran muistorikkaita hetkiä viettänyt mm. Wicker Manin, Draculan ja Sormusten herran parissa, että voin kyllä täydestä sydämestäni samaistua etsintääsi.

Hyvä lukijamme - jos tiedät tapauksesta jotakin, Markuksen yhteystiedot löytyvät minulta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia