23.1.2017

Onko E. Kannon negatiiviarkisto säilynyt?

Missä valokuvaaja E. Kannon negatiivit sijaitsevat nykyään? Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa on käydyn yhteydenoton perusteella kuvauspäiväkirja ja jostakin muualta sain selville, että noin 100 negatiivia. E. Kanto myi 1926 kuvaamon Tuttu Jänikselle ja siirtyi Turkuun. Katosivatko negatiivit, vai löytyvätkö ne jostakin? Etsin henkilöä, joka on E. Kannon kuvaama noin vuodelta 1924.

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi. Ateljeekuvaaja Karl Erhard Kanto omisti Kuopion Haapaniemenkadulla sijainneen Aug. Schuffertin kuvaamon vuosina 1916-1926. Tuttu Jänis jatkoi toimintaa Valokuvaamo Jänis -nimellä. Kanto puolestaan siirtyi Turkuun, jossa hän piti Atelier Apolloa vuosina 1926-1929/1930.

Ajoitit etsimäsi kuvan vuoteen 1924, siis ajankohtaan, jolloin Kanto toimi vielä Kuopiossa. Olet varmastikin tutustunut Kuka kuvasi -palveluumme, josta löytyy perustietoja ennen 1950-lukua aloittaneista valokuvaajista. Sieltä selviää mainitsemasi seikka, eli että Kuopion kulttuurihistoriallisen museon hallussa on 100 Kannon negatiivia. Mahdoitko jo kysyä heiltä lisätietoa? Hyvällä tuurilla etsimäsi negatiivi voisi olla tässä joukossa. Mikäli tarkoituksesi on selvittää kuvassa esiintyvän henkilön henkilöllisyyttä, voi mainitsemasi kuvauspäiväkirja olla paras johtolanka henkilön jäljille. Valitettavasti on nimittäin niin, että vaikka etsimäsi negatiivi löytyisikin, ei siinä itsessään todennäköisesti ole tietoja kuvan henkilöstä. Parhaassa tapauksessa tieto löytyy negatiivin suojataskusta, mikäli sellainen on säilynyt.

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmiin kuuluu suuri määrä myös Tuttu Jäniksen ja hänen valokuvaamonsa kuvaajien negatiiveja. En pidä mahdottomana, että Kannon negatiiveja olisi tässä joukossa, sillä monesti kuvaamojen omistajavaihdoksissa myös kuvaamon vanhempi arkisto siirtyi uudelle omistajalle. Mikäli nämä polut johtavat umpikujaan, kolmantena vaihtoehtona voidaan toki ajatella, että Kanto vei osan negatiiveista mukanaan Turkuun. Lisätietoja tähän liittyen voisit kysyä Turun museokeskuksen kuvapalvelusta.

Toivottavasti pääset etsimäsi negatiivin jäljille!

E. Kannon kuvaajatiedot Kuka kuvasi -palvelussa täällä.

Lisätietoa E. Kannosta löydät myös Pekka Kyytisen kirjasta Kuvantekijöitä ja kamerankauppaa: Suomen Valokuvaajain Liiton ja Suomen Valokuvaajain Oy:n 40-vuotisjuhlajulkaisu (1959).

 

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

E.Kannon negatiiveja on Kuopion museossa useita tuhansia. Rajasin kyselyn vuoteen 24 - 25, josta löytyi 2250 negatiivia. Nyt kuvausluetteloa ovat lähettäneet minulle, sitäkin on yli 100 sivua. Etsimääni henkilöä yritetään luettelon kautta löytää.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia